Το 1991 άδειασε η Χιμάρα, μέχρι ποτέ;

Το 1991 άδειασε η Χιμάρα, μέχρι ποτέ;

Το 1991 άδειασε η Χιμάρα, ακόμα οι κάτοικοι της Χιμάρας που έφυγαν δεν έχουν γυρίσει και από ότι φαίνεται δεν θα γυρίσουν, τουλάχιστον όχι σύντομα. Οι "αιμορραγία", συνέχισε μέχρι το 2003, όταν νικητής στις εκλογές βγήκε δήμαρχος ο Βασίλης Μπολάνος. Τότε μερικοί κάτοικοι σιγά σιγά γύρισαν και άρχισαν να κτίζουν και να ελπίζουν ότι υπάρχει ελπίδα στην Χιμάρα. Με την κρίση που άρχισε στην Ελλάδα και την ήττα του Μπολάνου το 2011, η φυγή άρχισε πάλι.

Γιατί έφυγαν και ακόμα φεύγουν οι Χιμαραίοι από τα σπίτια τους;

Ας πάρουμε τους γείτονές μας στο Ορικούμ;

Μετά από 25 χρόνια από την πρώτη μαζική φυγή, οι κάτοικοι του Ορικούμ φεύγουν άρον άρον από την χώρα της Αναγέννησης. Πολλοί ρωτάνε που πάνε, άλλοι ρωτάνε γιατί φεύγουν; Ακούς πολλές απαντήσεις όπως: Φεύγουν από την φτώχεια. Φεύγουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν εκεί. Φεύγουν γιατί τους λένε ψέματα οι διακινητές, οι εγκληματίες.

Αλήθεια; Δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι η τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό.

Οι κάτοικοι του Ορικούμ δεν ζουν στα βουνά και ούτε στην απόλυτη φτώχεια. Όσον αφορά τα ψέματα που "τους λένε οι διακινητές εγκληματίες" αυτοί υπήρχαν στο Καραμπουρούν και μετέφεραν μετανάστες εδώ και 24 χρόνια. Γιατί δεν έφυγαν τα τελευταία 20 χρόνια που ήταν πολύ δύσκολα χρόνια αλλά φεύγουν τώρα που ήρθε η Αναγέννηση την οποία στήριξαν με την ψήφο τους;

Ας πάμε μερικά χρόνια πίσω για να δούμε τη συνέβει:

1. Το 2009 ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Rrahman Selmanllari (κοντινός φίλος της οικογένειας του Σάλι Μπερίσα) ο όποιος είχε πάρει τα καλύτερα κτήματα στο Ορικούμ τα οποία είχαν μοιραστεί με το νόμο 7501 στους κατοίκους του Ορικούμ. Οι κάτοικοι του Ορικούμ βγήκαν σε διαδηλώσεις, φάγανε και ξύλο αλλά τίποτα δεν άλλαξε, ο επενδυτής έχτισε τα κτίρια του στο κέντρο της παραλίας του Ορικούμ και οι κάτοικοι πήραν....

2. Το 2013, οι κάτοικοι του Ορικούμ κατέλαβαν το Καραμπουρούν και το μοίρασαν αλλά η αστυνομία επενέβη και εξελίχτηκε πετροπόλεμος το οποίο οι κάτοικοι χάσανε.

3. Το 2014, βγήκαν σε διαδήλωση ζητώντας να αναγνωριστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που έχουν με το νόμο 2013 με το νόμο 7501, αλλά η εγγραφή στο Εθνικό Κτηματολόγιο Αυλώνας δεν έγινε ποτέ.

Οι κάτοικοι του Ορικουμ φεύγουν γιατί ΈΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΠΊΔΑ ότι μια μέρα θα πάρουν και θα ζήσουν από την γη που τους άφησαν οι γονείς τους.

Και την ελπίδα την έχασαν γιατί τους πρόδωσαν οι άνθρωποι που εκλέξαν ως δημάρχους και βουλευτές, αυτοί που τα έδωσαν στα συνεταιράκια τους και στους ψευτοεπενδυτές της κυβέρνησης της Αναγέννησης.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Χιμάρα τα τελευταία 4 χρόνια.

Να φύγουμε κι εμείς στην Γερμανία; Λοιπόν, αν δεν πάρουμε τις περιουσίες μας δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχει ελπίδα, εκεί θα πάμε όλοι.

Πρώτα όμως έχουμε εκλογές, μέχρι τότε: Υπάρχει ελπίδα...

Ο Εκσκαφέας

Πηγές:
http://shqiptarja.com/news.php?IDNotizia=285083
http://www.oranews.tv/uncategorized/tahiri-familja-e-berishs-vodhi-pronat-n-orikum/
http://shqiptarja.com/news.php?IDNotizia=285083
http://www.top-channel.tv/lajme/artikull.php?id=297374

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου