O Ράμα σε ρόλο προστάτη της διαφθοράς

O Ράμα σε ρόλο προστάτη της διαφθοράς

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Όταν πρόκειται για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, ενορχηστρώνοντας σχέδια υφαρπαγής περιουσιών, κινητοποιώντας μπουλντόζες και υπονομεύοντας δικαιώματα, όπως δυστυχώς έχει κάνει πολλές φορές την τελευταία τριετία (με τελευταίο παράδειγμα τα νέα ειδοποιητήρια έξωσης κατά 19 οικογενειών Ελλήνων στη Χειμάρρα στις 18 Οκτωβρίου).

Όταν όμως πρόκειται για υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος κορυφαίων υπουργών του, ο 53χρονος Ράμα στέλνει τη μπάλα στην εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι για όλα φταίνε οι άλλοι: η «κακή» αντιπολίτευση, η «πολιτικά υποκινούμενη» αλβανική Δικαιοσύνη, αλλά και η... Αθήνα που «εμπλέκεται κατά τρόπο προκλητικό στα εσωτερικά της Αλβανίας» (επειδή «τολμάει» να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας).

Ο 38χρονος Σαϊμίρ Ταχίρι, μέχρι πρότινος αγαπημένος υπουργός του Ράμα (Εσωτερικών την περίοδο 2013-2017) και νυν βουλευτής, βρίσκεται να πρωταγωνιστεί από τις 16 Οκτωβρίου σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, ως άμεσα εμπλεκόμενος μάλιστα ο ίδιος.

Ο Ταχίρι τυγχάνει εξάδελφος του διαβόητου κακοποιού Μωυσή Χαμπίλαϊ, που συνελήφθη προ ημερών στην Ιταλία για τη συμμετοχή του σε κύκλωμα εμπορίας όπλων και ναρκωτικών με συνολικά έσοδα δεκάδων εκατ. ευρώ. Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί ως «πρόσωπο που λαμβάνει χρήματα και άλλα δώρα» στα αποσπάσματα των παρακολουθήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες στην Αλβανία αναφορικά με τη δράση του ναρκοκυκλώματος.

Με μυστική ψηφοφορία

Οι ιταλικές Αρχές έχουν στείλει στα Τίρανα δύο φακέλους, συνολικά 800 σελίδων (περίπου 400 σελίδες ο κάθε φάκελος), με ενοχοποιητικά στοιχεία για το εν λόγω κύκλωμα από το οποίο φέρεται να τα «έπαιρνε» και ο ίδιος ο Ταχίρι.

Πατώντας πάνω στο συγκεκριμένο υλικό, η γενική εισαγγελία της Αλβανίας (με επικεφαλής τον Αντριατίκ Λάλα), έσπευσε να ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του 38χρονου πρώην υπουργού και τη σύλληψή του.

Το κυβερνών κόμμα ωστόσο και ο Ράμα επιμένουν να λένε «όχι» στην άρση της ασυλίας. Αναγκάστηκαν μεν να θέσουν τον Ταχίρι εκτός κόμματος μέχρι την ολοκλήρωση των σε βάρος του ερευνών, αλλά προστατεύουν «με τα δόντια» την ασυλία του.

Το Συμβούλιο Κανονισμού, Ασυλίας και Εντολών της Αλβανίας συνεδρίασε δύο φορές τις περασμένες ημέρες κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να καταλήξει σε κάποια απόφαση αναφορικά με το αίτημα άρσης της ασυλίας του πρώην υπουργού.

Η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί την Τετάρτη με μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ωστόσο διατηρεί την πλειοψηφία η παράταξη του Ράμα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, πως: «το αίτημα σύλληψης της εισαγγελίας είναι απαράδεκτο και το αρνούμαστε ομόφωνα. Θα ψηφίσουμε κατά της σύλληψης την Τετάρτη».

Την ίδια ώρα, υπουργοί της κυβέρνησης εξαπολύουν επίθεση κατά της εισαγγελίας, αμφισβητώντας την ανεξαρτησίας της. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών Φατμίρ Τζάφαϊ κατηγόρησε τον γενικό εισαγγελέα ότι ελέγχεται από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Λουλζίμ Μπασά και Σαλί Μπερίσα, με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να υποστηρίζει, παράλληλα, ότι οι εισαγγελείς είναι «συγγενείς του Μπερίσα».

Ο ίδιος ο Μπερίσα πάντως από την πλευρά του, ανταπέδωσε τα πυρά υποστηρίζοντας ότι σε κυκλώματα διαφθοράς είναι επίσης μπλεγμένα τα αδέλφια του πρωθυπουργού και του νυν υπουργού Εσωτερικών.

Πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, φύλλο 24ης Οκτωβρίου

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου