Προσπάθεια καταπάτησης περιουσιακών δικαιωμάτων στην Χιμάρα

Προσπάθεια καταπάτησης περιουσιακών δικαιωμάτων στην Χιμάρα

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που βιώνει η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας εξέφρασε ο διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. «Πρέπει να ασχοληθούν οι πολίτες με τα μείζονα, τα ουσιαστικά, τα καίρια και τα σημαντικά.» τόνισε χαρακτηριστικά με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια με τις αλβανικές Αρχές να επιδίδονται σε μια διαρκή προσπάθεια καταπάτησης περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Προσπάθεια που κορυφώθηκε με τα χθεσινά γεγονότα στην Χειμάρρα, όπου, με την αδικαιολόγητη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης, επιχειρήθηκε η κατεδάφιση σπιτιών που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Μειονότητας.

Κρατάει χρόνια αυτή η τακτική της Αλβανίας
«Αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Βόρεια Ήπειρο και ειδικά στη Χειμάρρα επαναφέρει ένα ζήτημα, το οποίο δεν είχε εξαφανιστεί. Για ακόμη μια χρονιά η Αλβανική Κυβέρνηση, πέρα από χρώματα και κόμματα, ακολουθεί την ίδια πολιτική, δηλαδή μια πολιτική εχθρική εναντίον της Ελληνικής Μειονότητας η οποία δυστυχώς όχι μόνο φθίνει οργανωτικά, αλλά και πολιτικά αν κρίνω από το γεγονός της εκπροσώπησης στο Αλβανικό Κοινοβούλιο μετά τις τελευταίες εκλογές.» δήλωσε ο κύριος Μαλκίδης. Σύμφωνα με τον διδάκτορα των Πολιτικών Επιστημών αυτό το οποίο συμβαίνει στην Χειμάρρα είναι διαχρονική πολιτική. «Το 1946 όταν έγινε το δημοψήφισμα για την εγκαθίδρυση του νέου καθεστώτος στην Αλβανία η Χειμάρρα απουσίαζε, δεν συμφωνούσε, ουσιαστικά οι Έλληνες δεν συμφωνούσαν με το νέο καθεστώς. Αυτό διαχρονικά το Αλβανικό καθεστώς δεν το ξεχνά και ακολουθεί μια εχθρική πολιτική. Το τελευταίο κρούσμα με τις κατεδαφίσεις οικιών, καταστημάτων, ιδιοκτησίες Ελλήνων, το επιβεβαιώνει.» εξηγεί κι αναφέρεται στην αριθμητική συρρίκνωση της Ελληνικής Μειονότητας. «Το 1991 υπήρχαν τουλάχιστον 300.000 Έλληνες. Σήμερα έχουν απομείνει κυρίως ηλικιωμένοι, 50 με 60.000 οι υπόλοιποι βρίσκονται στην Ελλάδα.»

Αντιμέτωποι με το οργανωμένο έγκλημα οι Έλληνες της Χειμάρρας
Η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα είναι κάτι που επίσης δυσκολεύει τη θέση της Ελληνικής Μειονότητας «Εκεί υπάρχει «βιομηχανία» ναρκωτικών η οποία προμηθεύει όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν ανεξάρτητες πηγές, όπως ο ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί του Κόσμου οι οποίοι έχουν καταδικάσει κι έχουν αναδείξει το ζήτημα. Αυτό το οργανωμένο έγκλημα προσπαθεί να εκδιώξει τους Έλληνες, μια αυτόχθονη κοινότητα, και να αναδείξουν έναν χώρο όχι μόνο παρακρατικών παράνομων δραστηριοτήτων, αλλά κι έναν χώρο που θα θεωρηθεί Αλβανικός.» δηλώνει ο κύριος Μαλκίδης σημειώνοντας ότι σε τουλάχιστον τρεις επισκέψεις προέδρων της Δημοκρατίας, έχουν γίνει παραστάσεις από τους Τσάμηδες, από ένα κομμάτι του Αλβανικού πληθυσμού, που συνεργάστηκε με τους Ναζί και υπάρχουν τεκμηριωμένα δικαστικές αποφάσεις. «Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ως Δωσίλογοι. Τώρα ζητούν την απόδοση ιθαγένειας, την απόδοση υπηρεσιών ακριβώς ως αντίβαρο στην πρακτική που ακολουθείται στην Ελληνική Μειονότητα.»


Η πορεία προς την ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, προκειμένου η Αλβανία να προχωρήσει ταχύτερα στη υιοθέτηση δημοκρατικών και άλλων μεταρρυθμίσεων, στο σεβασμό στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, οι προσδοκίες αυτές, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώθηκαν παρατηρήσαμε και ο κύριος Μαλκίδης σημείωσε « Η Αλβανία τρέχει ήδη στην ΕΕ, είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και το ότι δεν κάνει σεβαστά τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας μάλλον είναι ένα μείον. Αν πρέπει να αναφερθώ σε ό,τι σχετίζεται με τη χώρα αυτή, προς την πορεία της στην ΕΕ, μάλλον δεν σχετίζεται με την απόδοση των όποιων δικαιωμάτων έχει δώσει στην Ελληνική μειονότητα πόσο μάλλον με τον σεβασμό αυτών.» δηλώνει ο κύριος Μαλκίδης και σημειώνει σχετικά με την στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων ότι «η Ελλάδα έχει δείξει παντελή αδιαφορία τα τελευταία 25 χρόνια. Η μοναδική παρέμβασή της για μια σειρά από επιχειρήσεις ή για μια σειρά από ενισχύσεις προς την Αλβανική κυβέρνηση με την αίρεση, την προϋπόθεση ή ακόμη και τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσε να γίνει σεβαστή ή ανεκτή η παρουσία της Ελληνικής μειονότητας στην χώρα αυτή.»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου