Τα φλαμίνγκο επιστρέφουν στη λιμνοθάλασσα της Νάρτας, όμως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη

29/09/24, 22:40
Κατηγορία: Διάφορα / Συντάκτης: Reporter

Η Λιμνοθάλασσα της Νάρτας, που θεωρείται από τους βιολόγους ως μία από τις τελευταίες ανέγγιχτες φυσικές περιοχές της Ευρώπης, φιλοξενεί φέτος τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποικία φλαμίνγκο. Ωστόσο, ο βιότοπός τους απειλείται από σχέδια για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αυλώνας κατασκευάζεται πολύ κοντά στη ζώνη που ζουν τα φλαμίνγκο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Φέτος, η Λιμνοθάλασσα της Νάρτας προσέφερε εντυπωσιακές εικόνες από μεγάλες αποικίες φλαμίνγκο, με τους επιστήμονες να καταγράφουν αριθμό-ρεκόρ 5.300 ατόμων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους. Η περιοχή αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υγροβιοτόπους της Μεσογείου, όχι μόνο για τα φλαμίνγκο, αλλά και για πολλά άλλα είδη πουλιών.

Παρόλο που η περιοχή αυτή υποστηρίζει την αύξηση των πληθυσμών των φλαμίνγκο, οι κατασκευαστικές δραστηριότητες ενδέχεται να διαταράξουν τον οικολογικό ιστό. Ο κατασκευαστής του αεροδρομίου, σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση, προβάλλει τα οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αντιδράσει έντονα, υποβάλλοντας μηνύσεις εναντίον της έγκρισης των έργων.

H δικαστική διαδικασία για το αεροδρόμιο καθυστερεί, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για μελλοντικά έργα που μπορεί να βλάψουν το φυσικό περιβάλλον και να αποθαρρύνουν τις προσπάθειες για την προστασία της περιοχής.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία επιτρέπουν πλέον την κατασκευή μεγάλων τουριστικών υποδομών ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, επηρεάζοντας αρνητικά τα οικοσυστήματα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: