Πώς οι αλβανικές συμμορίες κυριάρχησαν στο οργανωμένο έγκλημα στη Βρετανία

12/10/24, 14:11
Κατηγορία: Διάφορα / Συντάκτης: Reporter

Το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται η ανησυχία στη Βρετανία για την επιρροή που ασκούν οι αλβανικές εγκληματικές συμμορίες στη χώρα, με βασικά πεδία δράσης την εμπορία ναρκωτικών, τη διακίνηση ανθρώπων και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Ένα πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας The Telegraph αναδεικνύει τον ρόλο των αλβανικών οργανώσεων στο οργανωμένο έγκλημα και τους τρόπους με τους οποίους ελέγχουν σημαντικά τμήματα της βρετανικής παράνομης οικονομίας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση του Μπουγιάρ Κοζμίνκα, ενός Αλβανού που είχε ήδη καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών το 2012 και είχε απελαθεί από τη Βρετανία. Ωστόσο, ο Κοζμίνκα επέστρεψε παράνομα στη χώρα και συνέχισε τη δράση του, μέχρι που συνελήφθη ξανά το 2021, αυτή τη φορά με κατασχέσεις ναρκωτικών αξίας εκατομμυρίων λιρών. Αυτή η περίπτωση είναι μόνο μία από τις πολλές που αποκαλύπτουν το βάθος της εμπλοκής αλβανικών συμμοριών στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, στη χώρα.

Οι αλβανικές συμμορίες, σύμφωνα με το άρθρο, έχουν εκμεταλλευτεί την έλλειψη ισχυρού ανταγωνισμού στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος στη Βρετανία και έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο που καλύπτει όλο το φάσμα της διακίνησης ναρκωτικών, από τη Λατινική Αμερική μέχρι τους δρόμους των βρετανικών πόλεων. Η διακίνηση κοκαΐνης, ιδίως, έχει γίνει ένας από τους κύριους πυλώνες του εγκληματικού τους «επιχειρηματικού μοντέλου», με τις συμμορίες να ελέγχουν ένα σημαντικό μέρος της αγοράς.

Η επιτυχία τους δεν περιορίζεται μόνο στην εμπορία ναρκωτικών. Οι αλβανικές ομάδες έχουν επίσης επεκταθεί στην παράνομη εμπορία ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Ήδη από το 2001, αναφέρθηκε ότι αλβανικές μαφίες είχαν πάρει τον έλεγχο του εμπορίου γυναικών στην περιοχή του Soho στο Λονδίνο, αντικαθιστώντας τις προηγούμενες κυριαρχούσες συμμορίες. Το trafficking γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη προς τη Βρετανία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με πολλά θύματα να εργάζονται σε συνθήκες βίας και καταναγκαστικής πορνείας.

Ένας σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία αυτών των ομάδων είναι η αδυναμία των αρχών να περιορίσουν αποτελεσματικά τη δράση τους. Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τον αυξανόμενο αριθμό υποθέσεων που σχετίζονται με αλβανικές εγκληματικές συμμορίες, ενώ σε έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών χαρακτηρίζονται ως «σοβαρή απειλή» για τη δημόσια ασφάλεια. Παρά τις συλλήψεις και τις καταδίκες που έχουν γίνει, το πρόβλημα φαίνεται να βαθαίνει, με τις συμμορίες να βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να επεκτείνουν τη δράση τους.

Η εξάπλωση της παράνομης καλλιέργειας και εμπορίας κάνναβης αποτελεί ένα ακόμη σημείο όπου οι αλβανικές συμμορίες έχουν αποκτήσει σημαντική επιρροή. Αν και στο παρελθόν η καλλιέργεια κάνναβης στη Βρετανία ελεγχόταν από βιετναμέζικες ομάδες, την τελευταία δεκαετία οι Αλβανοί έχουν αναλάβει τα ηνία, επεκτείνοντας τη δράση τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η «επιχειρηματική ευελιξία» τους επιτρέπει να αναπτύσσονται γρήγορα και να εκμεταλλεύονται κάθε κενό στην αγορά.

Η εκμετάλλευση των μεταναστών αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό των αλβανικών ομάδων. Πολλοί άνδρες από αγροτικές περιοχές της Αλβανίας προσλαμβάνονται από τις συμμορίες με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής στη Βρετανία, όμως, όταν φτάνουν, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εγκληματιών και αναγκάζονται να εργαστούν παράνομα, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για να ξεπληρώσουν χρέη ή για να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι η βία που συνοδεύει τη δράση αυτών των ομάδων. Η βρετανική αστυνομία έχει καταγράψει περιστατικά ακραίας βίας, καθώς οι αλβανικές συμμορίες δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ωμή δύναμη για να διατηρήσουν τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών και των άλλων παράνομων δραστηριοτήτων τους. Η βία αυτή, σε συνδυασμό με τη δύναμή τους στην αγορά κοκαΐνης, έχει καταστήσει τις αλβανικές συμμορίες έναν από τους κύριους «παίκτες» στο οργανωμένο έγκλημα της Βρετανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: