Η μπουγάτσα ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές για πρωινό παγκοσμίως

15/10/24, 17:23
Κατηγορία: Διάφορα / Συντάκτης: Reporter

Η ελληνική μπουγάτσα κατατάχθηκε ως το τέταρτο καλύτερο πρωινό στον κόσμο, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα του TasteAtlas. Το TasteAtlas είναι ένας διαδικτυακός ταξιδιωτικός οδηγός που επικεντρώνεται στην παραδοσιακή κουζίνα και συγκεντρώνει αυθεντικές συνταγές, κριτικές γευσιγνωστών και ερευνητικά άρθρα για δημοφιλή πιάτα και υλικά.

Η μπουγάτσα κυριαρχεί στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Μακεδονία και στην πόλη των Σερρών, η μπουγάτσα έγινε γνωστή τον 20ό αιώνα από πρόσφυγες που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη.

Η γεύση της μπουγάτσας διαφέρει ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η μπουγάτσα στη Βέροια είναι πολύ γλυκιά και γεμάτη κρέμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι τραγανή και όχι τόσο γλυκιά. Στα Χανιά, φτιάχνεται με τοπικό τυρί μυζήθρα και πασπαλίζεται με ζάχαρη. Μάλιστα, ένα ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε πρόσφατα μια πρωτότυπη εκδοχή της μπουγάτσας, δημιουργώντας παγωτό με γεύση μπουγάτσα!

Για το 2023, το TasteAtlas κατέταξε το "komplet lepinja" από την Κροατία ως το καλύτερο πρωινό στον κόσμο. Πρόκειται για έναν τύπο ψωμιού που γεμίζεται με διάφορα υλικά, κυρίως κρέμα γάλακτος, αυγό και χυμό από ψητό κρέας. Το όνομα "komplet lepinja" σημαίνει "ολοκληρωμένο ψωμί", καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για ένα πλήρες γεύμα.

Συνήθως σερβίρεται ζεστό, καθώς το ψωμί κόβεται και ψήνεται στον φούρνο μαζί με τα υλικά, ενώ πολλές φορές προστίθεται λουκάνικο ή κομμάτια ψητού κρέατος για ακόμα πιο πλούσια γεύση. 

Αυτό ακολουθείται από το "roti canai" από τη Μαλαισία και το "pão de queijo" από τη Βραζιλία.

Επιπλέον, το TasteAtlas ανέδειξε την ελληνική κουζίνα ως την τρίτη καλύτερη στον κόσμο. Η κατάταξη αυτή βασίστηκε σε 395.205 αξιολογήσεις πιάτων και 115.660 αξιολογήσεις προϊόντων, με τα ελληνικά φαγητά να σημειώνουν υψηλές βαθμολογίες. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η ιταλική κουζίνα, ακολουθούμενη από την ιαπωνική, με την ελληνική να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω την πορτογαλική και την κινέζικη κουζίνα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: