Καταργείται ο ΦΠΑ για την εισαγωγή ζώων στην Αλβανία

03/11/23, 17:17
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει τον ΦΠΑ για τις εισαγωγές δαμαλίδων και μελισσών για να προωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα, η οποία έχει εμπλακεί σε κρίση τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης του αριθμού των βοοειδών.

Το μέτρο αυτό προβλέπεται στο Δημοσιονομικό Πακέτο 2024. Το σχέδιο νόμου για το σκοπό αυτό προβλέπει την απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας για την εισαγωγή δαμαλίδων και εντόμων (συμπεριλαμβανομένων των μελισσών), σύμφωνα με τους σχετικούς κωδικούς της Συνδυασμένης Ονοματολογίας Αγαθών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι η προώθηση της εισαγωγής τους ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των κεφαλών στη χώρα η ανάπτυξη του μελισσοκομικού τομέα, η τόνωση της βιολογικής παραγωγής και η χρήση καινοτόμων μεθόδων στη γεωργία για τη βιολογική καταπολέμηση των επιβλαβών εντόμων.

Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αναφέρεται στην επιστολή του προς το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, σύμφωνα με τη Στρατηγική Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας 2021-2027, έχει προβεί σε ανάλυση των τομέων, όπου είναι εμφανές ότι για την επίτευξη των στόχων που καθορίστηκε ότι χρειάζονται ορισμένες αλλαγές στην εφαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας για τις γεωργικές εισροές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: