Η δέσμευση κεφαλαίων από τον Becchetti απειλεί το μέλλον της Albcontrol

19/12/23, 13:56
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η δέσμευση εσόδων από το δικαστήριο των Βρυξελλών για λογαριασμό του επιχειρηματία Francesco Beccheti μπορεί να απειλήσει τη συνέχεια της δημόσιας εταιρείας Albcontrol. Τρεις ανεξάρτητοι ελεγκτές έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η οικονομική κρίση της εταιρείας, όχι μόνο δημιουργεί προβλήματα που επηρεάζουν την απόδοση των καθημερινών της δραστηριοτήτων, αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι παρόλο που η Albcontrol είναι μια μη κερδοσκοπική δημόσια οντότητα, αυτό δεν έχει αλλάξει τη γνώμη τους σχετικά με τον κίνδυνο συνέχισης της δραστηριότητάς της.

Οι αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας πληρώνουν ένα πάγιο τέλος για κάθε διερχόμενο αεροσκάφος. Οι αεροπορικές εταιρείες μεταφέρουν αυτά τα χρήματα στον κεντρικό λογαριασμό του Eurocontrol στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια, η τελευταία τα διανέμει σε μηνιαία βάση στις δημόσιες αεροπορικές εταιρείες κάθε χώρας μέλους.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, η σχετική οντότητα είναι η Albcontrol. Όμως, τον Δεκέμβριο του 2020, ο λογαριασμός της Αλβανίας στο Eurocontrol δεσμεύτηκε από τον Ιταλό επιχειρηματία Francesco Becchetti για να εκτελέσει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον, το οποίο καταδίκασε την Αλβανία κε πρόστιμο 110 εκατομμύρια ευρώ πλέον τόκους.

Από τα τέλη του 2020, η Albcontrol δεν μπορεί να αποσύρει ούτε μια δεκάρα από τα έσοδα από τη χρήση του εναέριου χώρου της Αλβανίας, αν και η υπόθεση συνεχίζει να βρίσκεται στα δικαστήρια και δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση για κατάσχεση των λογαριασμών.

Σύμφωνα με τα καταστατικά της εταιρείας, φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του 2022 η Albcontrol είχε χάσει από τον Becchetti στις Βρυξέλλες περίπου 6,8 δισ. λεκ ή πάνω από 65 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα φετινά έσοδα, η πιθανότητα είναι το νούμερο να έχει φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ και ίσως και λίγο παραπάνω.

Το μπλοκάρισμα ενός τόσο μεγάλου ποσού εσόδων έφερε τη δημόσια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες πλοήγησης και αεροπορικής ασφάλειας στη χώρα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Λόγω αυτής της κατάστασης, το περασμένο καλοκαίρι η Albcontrol αναγκάστηκε να λάβει έκτακτο δάνειο 7 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Οδικών Μεταφορών.

Αλλά και αυτά τα χρήματα δεν ήταν αρκετά γιατί ο οικονομικός λάκκος της είναι βαθύς. Ως αποτέλεσμα, στις 27 Δεκεμβρίου πέρυσι, η Albcontrol έλαβε ένα ακόμη δάνειο 19,5 εκατ. ευρώ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Το δάνειο που χορηγήθηκε από το DPSHTR θα πρέπει να αποπληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ως αποτέλεσμα, η Albcontrol βρίσκεται σε συνεχή δυσκολία ρευστότητας.

Ο Έντι Ράμα έχει δεσμευτεί δημόσια ότι ο Φραντσέσκο Μπεκέτι δεν θα λάβει δεκάρα από την Αλβανία. Όμως, αν και αυτή η υπόσχεση μοιάζει περισσότερο με μια τεταμένη προσπάθεια εξαγοράς χρόνου, η Αλβανία πληρώνει το τίμημα της πλειοψηφικής σύγκρουσης με τον Becchetti, καθώς η Albcontrol βυθίζεται σε οικονομική κρίση, ενώ οι ελεγκτές προειδοποιούν σε τεχνική γλώσσα ότι ο κίνδυνος κατάσχεσης 110 εκατομμυρίων ευρώ είναι υψηλός. 

Πτήσεις από το αεροδρόμιο της Αυλώνας: Η Albcontrol προκηρύσσει διαγωνισμό για τον εναέριο χώρο

Η Αλβανία καλείται να πληρώσει αποζημίωση ύψους 110 εκ. ευρώ σε Ιταλό καναλάρχη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: