Μόνο το 46% των αλβανικών επιχειρήσεων ακολούθησαν την αύξηση μισθών της κυβέρνησης

17/04/24, 11:01
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Μόνο το 46% των αλβανικών επιχειρήσεων ακολούθησε το παράδειγμα της κυβέρνησης και αύξησε τους μισθούς των εργαζομένων τους, σύμφωνα με έρευνα του Επενδυτικού Συμβουλίου σε 601 εταιρείες. Η έρευνα διεξήχθη για να μελετήσει τις προκλήσεις του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με την άτυπη εργασία, την παραγωγικότητα και την καινοτομία.

Η έρευνα αποκαλύπτει μια μη ομοιόμορφη αντίδραση από τον ιδιωτικό τομέα. Το 19% των επιχειρήσεων δεν θεώρησε ότι η αύξηση μισθών στη διοίκηση έπρεπε να έχει αντίκτυπο στους δικούς τους μισθούς, ενώ το 39% δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική δεν επηρέασε τους μισθούς στην εταιρεία τους.

Παρόλα αυτά, η έλλειψη εργατικού δυναμικού ωθεί ορισμένες βιομηχανίες να αυξήσουν σημαντικά τους μισθούς, φαινόμενο που έχει πλέον επεκταθεί σε όλους τους κλάδους. Η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων, οι αυξημένοι μισθοί και η συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις θεωρούνται από τις επιχειρήσεις ως τα κύρια μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αύξηση των μισθών στη διοίκηση ήταν σημαντικά ταχύτερη και μεγαλύτερη από την αύξηση των μισθών στους εργαζομένους, δημιουργώντας ένα χάσμα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει θέσει στόχο τον μέσο μισθό 900 ευρώ το μήνα έως το τέλος του 2024. Ο υπουργός Οικονομικών, Έρβιν Μέτε, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 θα υποστηρίξει σημαντικές αυξήσεις μισθών, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής αύξησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα παραμένει αβέβαιη. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού ωθεί τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τους μισθούς, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο τον μέσο μισθό 900 ευρώ έως το τέλος του 2024.

Παραμένει να φανεί εάν η αύξηση των μισθών θα οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικότητας και μείωση της άτυπης εργασίας.

Αλβανία: Οι μισθοί σε 4 κλάδους - κλειδιά πλήττονται, παρά την άνοδο του μέσου όρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: