Εγκρίθηκε το δάνειο 98,75 εκατ. ευρώ της ΕΤΑΑ για τον σιδηρόδρομο που θα συνδέει την Αλβανία με το Μαυροβούνιο

05/06/24, 11:33
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής ενέκρινε τη Δευτέρα τη δανειακή σύμβαση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τον Βόρα με το Χάνι Χότιτ, στα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 98,75 εκατομμυρίων ευρώ, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030. Η νέα γραμμή, μήκους 56 χιλιομέτρων, θα είναι ηλεκτροδοτούμενη και θα διαθέτει 12 σιδηροδρομικούς σταθμούς, μια σήραγγα 320 μέτρων και 12 γέφυρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η γραμμή θα μεταφέρει 2,3 εκατομμύρια επιβάτες και 900.000 τόνους εμπορευμάτων ετησίως, ενώ η κατασκευή της αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή. Η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η βελτίωση της σύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν μερικά από τα οφέλη που θα προκύψουν.

Η πρόεδρος της επιτροπής, Mimi Kodheli, υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την ανάπτυξη της Σκόδρας και τόνισε τη θέση της Αλβανίας ως κόμβου μεταφορών στα Δυτικά Βαλκάνια. Η κατασκευή της γραμμής Βόρα - Χάνι Χότιτ αποτελεί όντως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύοντας παράλληλα την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή.

Σιδηροδρομική σύνδεση Δυρραχίου-Πρίστινα: Το έργο με την υποστήριξη της Μ. Βρετανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: