Μαζικές διαδηλώσεις στα Τίρανα για διαφθορά και κακοδιαχείριση στον Δήμο (ΒΙΝΤΕΟ)

14/06/24, 14:59
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Αυτή την Παρασκευή, η Δημοκρατική Παράταξη και η Συμμαχία για την Προστασία του Θεάτρου οργανώνουν νέα διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς που αποκαλύφθηκε από τον φάκελο των «κλεφτών διευθυντών» του Δήμου Τιράνων. Οι διευθυντές αυτοί, μέσω της εταιρείας «5D», υπεξαίρεσαν δημόσιο χρήμα μέσω καταχρηστικών διαγωνισμών.

Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής την Tabaku, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συγχωρεί φόρους στους ολιγάρχες, ενώ επιβαρύνει τους ελεύθερους επιχειρηματίες. Η διαμαρτυρία έχει λάβει χώρα στις 11:00 μπροστά από το Δημαρχείο των Τιράνων, και είναι η δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, με την πρώτη να έχει σημειωθεί την Δευτέρα, όπου υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές, ζητούν την παραίτηση του δημάρχου Erion Veliaj. Αφαίρεσαν τον σιδερένιο φράχτη που είχε στηθεί από την αστυνομία και τον δήμο και άρχισαν να ρίχνουν μολότοφ προς το κτίριο του Δημαρχείου.

Σήμερα, οι δημοκρατικοί θα διαδηλώσουν επίσημα μετά από τρία χρόνια, κρατώντας τη σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος, με την ομάδα της Επανασύστασης, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, να έχει λάβει την επίσημη σφραγίδα από το Εφετείο.

Αναμένεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών να προστατεύσει το τοπικό θεσμό, ενώ όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πρωτεύουσας θα κλείσουν για την κυκλοφορία των οχημάτων. Η Αλβανική Αστυνομία έχει λάβει μέτρα για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, με προσωρινά μπλοκαρίσματα της κυκλοφορίας από τις 09:30 στην κεντρική λεωφόρο πλησίον του Δήμου Τιράνων. Προτείνονται εναλλακτικές διαδρομές όπως ο Μεσαίος και ο Μεγάλος Δακτύλιος.

Σε προηγούμενες διαμαρτυρίες της Συμμαχίας για την Προστασία του Θεάτρου, καταγράφηκαν περιπτώσεις βίας και ρίψης μολότοφ, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή αστυνομικών και διαδηλωτών. Η Τοπική Διεύθυνση της Αστυνομίας Τιράνων σέβεται το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και καλεί τους διαδηλωτές να αποφύγουν τη βία.

Λίγες ώρες πριν την διαμαρτυρία, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τιράνων, Dorjan Teliti, κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να ζητήσουν την παραίτηση του δημάρχου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά και τη διαχείριση του Δήμου Τιράνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: