Αλβανία: Η εταιρεία διαβατηρίων καταγράφει ποσοστό κέρδους άνω του 50% από τις υψηλές τιμές που χρεώνει στους πολίτες

12/08/24, 11:41
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η αλβανική κυβέρνηση κατάφερε να αποκομίσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έξι μήνες από την πώληση εγγράφων ταυτότητας σε Αλβανούς πολίτες. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της δημόσιας εταιρείας Identitek, η παραγωγή και διάθεση διαβατηρίων αποδεικνύεται ως μια από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες στη χώρα, με περιθώριο κέρδους που υπερβαίνει το 50%.

Το 2022, η Identitek σημείωσε έσοδα 1,59 δισ. λεκ, δηλαδή 15,9 εκατ. ευρώ, από την πώληση εγγράφων ταυτότητας, ενώ τα προ φόρων κέρδη της έφτασαν τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Η παραγωγή και διάθεση εγγράφων ταυτότητας υπήρξε μια από τις πιο προσοδοφόρες παραχωρήσεις στην Αλβανία. Η σύμβαση παραχώρησης είχε ανατεθεί το 2008 στην εταιρεία Allied Company από την αλβανική κυβέρνηση για πέντε χρόνια, αλλά αργότερα επεκτάθηκε για άλλα 10 χρόνια, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, όπως έγινε με τις παραχωρήσεις του αεροδρομίου Ρίνας και του ορυχείου χρωμίου στη Μπουλκίζα.

Από το 2008 και για τα επόμενα 15 χρόνια, η Aleat, εταιρεία διαχείρισης της παραχώρησης, σημείωσε εντυπωσιακά ποσοστά κέρδους που κυμάνθηκαν μεταξύ 25% και 50% του συνολικού τζίρου. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 52,5 δισ. λεκ (525 εκατ. ευρώ), με καθαρά κέρδη άνω των 140 εκατ. ευρώ.

Η 15ετής παραχώρηση για τα έγγραφα ταυτότητας έληξε πέρυσι. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Μπλέντι Τσούτσι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανανεώσει την παραχώρηση και ότι η διαχείριση της υπηρεσίας θα περάσει στα χέρια του κράτους, δημιουργώντας για αυτόν τον σκοπό τη δημόσια εταιρεία Identitek.

Ο Τσούτσι είχε δεσμευτεί για μείωση των τιμών των εγγράφων ταυτότητας, υποστηρίζοντας ότι η κρατικοποίηση της υπηρεσίας θα επέτρεπε τη μείωση του κόστους για τους πολίτες. Ωστόσο, λίγο αργότερα, η κυβέρνηση αναθεώρησε τη στάση της και οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, με τα σημαντικά κέρδη να κατευθύνονται πλέον στα δημόσια ταμεία.

Η απόφαση αυτή θεωρείται άδικη, καθώς η προηγούμενη παραχώρηση δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι ο ιδιωτικός τομέας θα έκανε τις απαραίτητες επενδύσεις, χωρίς επιβάρυνση για το κράτος. Επιπλέον, το υψηλό κόστος των εγγράφων ταυτότητας έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με πιο πρόσφατη την περίπτωση των εκλογών στη Χιμάρα, όπου χιλιάδες πολίτες δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν λόγω ληγμένων εγγράφων, τα οποία ήταν πολύ ακριβά να ανανεωθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: