Αλβανία: Στα 43,8 εκατ. ευρώ το τιμολόγιο από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας το 2024

17/08/24, 18:57
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού δαπάνησε περίπου 11,8 εκατ. ευρώ σε δύο διαγωνισμούς για την αγορά ενέργειας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών κατά την περίοδο από 12 έως 25 Αυγούστου. Συνολικά αγοράστηκαν 90.300 mWh ενέργειας, με τιμές που κυμαίνονται από 114 έως 135 ευρώ ανά mWh.

Αυτές οι δαπάνες έχουν αυξήσει το συνολικό κόστος για την αγορά ενέργειας το 2024, ανεβάζοντας το στα 43,8 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξοδεύτηκε από τα μέσα Ιουνίου, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες εισαγωγές ενέργειας, και αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών για περίπου δυόμισι μήνες. Η ανάγκη για εισαγωγές ενέργειας προκύπτει λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, που έχει επηρεάσει την παραγωγή ενέργειας από τον ποταμό Ντριν, ενώ η αυξημένη ζήτηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών επιδεινώνει την κατάσταση.

Επιπλέον, το υψηλό κόστος οφείλεται στις αυξημένες τιμές της ενέργειας, ιδιαίτερα μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όπου παρατηρήθηκε αυξητική τάση στις τιμές. Συνολικά, κατά το έτος 2024, η Αλβανία εισήγαγε περίπου 358.000 mWh ενέργειας, με τη μέση τιμή να υπολογίζεται στα 120 ευρώ ανά mWh. Αυτό το κόστος επιβαρύνει σημαντικά τον ενεργειακό προϋπολογισμό της χώρας, καθιστώντας σαφές ότι η εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας παραμένει μια οικονομικά επιβαρυντική πρόκληση για την Αλβανία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: