Η μείωση των ξένων κεφαλαίων πλήττει την αλβανική οικονομία

05/09/24, 19:05
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Αλβανία λαμβάνει μειωμένα ξένα κεφάλαια. Από τα προγραμματισμένα 40 δισεκατομμύρια λεκ, λιγότερα από 8 δισεκατομμύρια αξιοποιήθηκαν μέχρι τον Ιούλιο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 20% του προβλεπόμενου ποσού.

Πέρυσι, η χώρα χρησιμοποίησε λιγότερο από το μισό των διαθέσιμων ξένων κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, από τα προβλεπόμενα 45 δισ. λεκ, μόλις 25,3 δισ. εισπράχθηκαν έως το τέλος του έτους, όπως αναφέρει το A2 CNN. Υποθέσεις κατάχρησης κεφαλαίων από προγράμματα IPARD στη γεωργία, κεφάλαια του FRONTEX για τη διαχείριση των συνόρων, καθώς και υπεξαιρέσεις χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κρατικής Υπηρεσίας Στρατηγικού Προγραμματισμού, έχουν βλάψει σοβαρά την εικόνα της Αλβανίας στα μάτια των ξένων εταίρων.

Λόγω αυτών των προβλημάτων, το Υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε προς τα κάτω τις προσδοκίες για τα ξένα κεφάλαια, τα οποία προορίζονται κυρίως ως μελλοντική βοήθεια. Από τα 45 δισ. λεκ που είχαν προβλεφθεί για το προηγούμενο έτος, το αναμενόμενο ποσό έχει μειωθεί στα 36,5 δισ. για το 2025. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη διαφάνειας και στην αδυναμία δικαιολόγησης ορισμένων δαπανών, όπως συνέβη με τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό. Εσωτερικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα έφεραν στο φως παρατυπίες από τους φορείς δικαιούχους και πελατειακή κατανομή των κονδυλίων της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: