Epam Systems: Η πρώτη μεγάλη εταιρεία που επιλέγει το Durana Tech Park στην Αλβανία

15/09/24, 17:07
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Epam Systems, ένας κορυφαίος αμερικανικός κολοσσός στον τομέα του λογισμικού, επεκτείνεται στην Αλβανία. Πριν από δύο μήνες, η εταιρεία κατέγραψε την παρουσία της στο Εθνικό Επιχειρηματικό Κέντρο με τη δημιουργία του υποκαταστήματος "Epam Systems Albania", και σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Durana, ένα έργο που αναπτύσσεται από την Αλβανική Εταιρεία Επενδύσεων.

Η Epam Systems, η οποία περιλαμβάνεται στη λίστα Fortune 500 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σημείωσε έσοδα 4,7 δισ. δολαρίων το περασμένο έτος και απασχολεί πάνω από 65.000 εργαζομένους παγκοσμίως. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα του λογισμικού και των ψηφιακών πλατφορμών.

Το Durana Tech Park, που βρίσκεται σε έκταση 140.000 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιάζεται να φιλοξενήσει δραστηριότητες σχετικές με τον προγραμματισμό, τα συστήματα επικοινωνίας, την ασφάλεια και την έρευνα καινοτόμων τεχνολογιών. Αν και η πρώτη πρόσκληση για ανάπτυξη του πάρκου δεν είχε επιτυχία, η επανεκκίνηση της διαδικασίας δείχνει πως υπάρχει ενδιαφέρον, ειδικά με την άφιξη εταιρειών όπως η Epam.

Η Αλβανία παρέχει ισχυρά φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε Τεχνολογικά Πάρκα, με απαλλαγή από φόρο κερδών και φορολογία μισθών για 15 χρόνια, ενώ το ίδιο το πάρκο θεωρείται ελεύθερη τελωνειακή ζώνη.

Η μετεγκατάσταση της Epam συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, και ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εταιρεία μεταφέρει τμήματα των δραστηριοτήτων της από την περιοχή στα Βαλκάνια. Αρχικά εγκαταστάθηκε στο Μαυροβούνιο και τώρα επεκτείνεται στην Αλβανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: