Η Τράπεζα της Αλβανίας προειδοποιεί για περαιτέρω ενίσχυση του λεκ

15/09/24, 17:19
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε περαιτέρω εξασθένιση των ξένων νομισμάτων έναντι του λεκ. Σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία της Τράπεζας της Αλβανίας, το ευρώ αγοραζόταν στα 99,37 ALL και πωλούνταν στα 100,9 ALL. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες ημέρες παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση, φτάνοντας στα 99,12 ALL στην αγορά και στα 99,78 ALL στην πώληση.

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που παρατηρείται τέτοια διακύμανση. Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αγορά συναλλάγματος επηρεάζεται κυρίως από τα εμβάσματα των μεταναστών και το επίπεδο των ξένων επενδύσεων.

Σχετικά με το δολάριο ΗΠΑ, αν και σημειώθηκε μια μικρή αύξηση στις 12 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα 89,9 ALL στην αγορά και τα 90,86 ALL στην πώληση, την Παρασκευή το λεκ ανέκαμψε και το δολάριο έπεσε κάτω από τα 90 ALL.

Η Τράπεζα της Αλβανίας προβλέπει ότι το τοπικό νόμισμα θα συνεχίσει να ενισχύεται, κάτι που αναμένεται να σταθεροποιήσει τις τιμές, ιδιαίτερα στα εισαγόμενα αγαθά, και να μειώσει το εξωτερικό χρέος της χώρας. Ωστόσο, αυτή η ενίσχυση του λεκ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από τις εξαγωγές και τον εκτελωνισμό, τα οποία θα είναι χαμηλότερα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: