Νέο ρεκόρ σημειώνουν τα κέρδη των ξένων επιχειρήσεων στην Αλβανία

16/09/24, 18:04
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ στα κέρδη των ξένων επενδυτών από αλβανικές εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας. Τα έσοδα των ξένων επενδυτών ανήλθαν σε 549 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Αυτό το ποσό περιλαμβάνει τα κέρδη που διανεμήθηκαν ή επανεπενδύθηκαν στην Αλβανία. Παρά την αύξηση αυτή, οι εισροές εσόδων από επενδύσεις για το πρώτο εξάμηνο έφτασαν τα 161 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 81% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, το καθαρό υπόλοιπο των εσόδων από επενδύσεις παρουσίασε μεγάλο έλλειμμα, ύψους 389 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 5% σε σύγκριση με το 2023. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξένες επενδύσεις στην Αλβανία υπερβαίνουν κατά πολύ τις αλβανικές επενδύσεις στο εξωτερικό.

Η αύξηση των κερδών των ξένων επενδυτών μπορεί να αποδοθεί στην ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Αλβανίας μετά την πανδημία, καθώς και στην ενίσχυση του λεκ σε σχέση με το ευρώ. Στα μέσα του 2024, η ισοτιμία ευρώ-λεκ είχε πτώση 5,8% σε ετήσια βάση.

Η ενίσχυση του λεκ σημαίνει ότι τα κέρδη που επανεπενδύονται σε τοπικό νόμισμα μετατρέπονται σε μεγαλύτερη αξία σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε ευρώ. Ειδικότερα, η αξία των κερδών που επανεπένδυσαν ξένες εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθε σε 394 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτά τα επανεπενδυμένα κέρδη αντιπροσώπευαν το 53% της συνολικής αξίας των άμεσων ξένων επενδύσεων για το εξάμηνο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: