Οι Κοσοβάροι τουρίστες «πρόδωσαν» την Αλβανία

17/09/24, 11:10
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Οι αφίξεις Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο μειώθηκαν κατά 16% τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής. Συνολικά, 710.000 πολίτες από το Κοσσυφοπέδιο εισήλθαν στην Αλβανία, έναντι 847.000 το 2023. Αυτή είναι η πρώτη φορά από την πανδημία που παρατηρείται μείωση, καθώς οι Κοσοβάροι αντιπροσωπεύουν συνήθως πάνω από το 40% των συνολικών αφίξεων τουριστών στην Αλβανία.

Οι τουριστικοί πράκτορες είχαν προειδοποιήσει ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επισκεπτών, καθώς πλέον προτιμούν άλλους προορισμούς, όπως η Ελλάδα και η Κροατία. Οι αυξημένες επιλογές πτήσεων και η διευκόλυνση των ταξιδιών από το αεροδρόμιο των Τιράνων συνέβαλαν σε αυτή την αλλαγή.

Επιπλέον, οι αυξημένες τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς της Αλβανίας, όπως η Velipoja και τα Εξαμίλια, φαίνεται να αποθάρρυναν πολλούς παραθεριστές. Παρόλο που η χώρα προσέφερε διάφορες επιλογές, οι υψηλές τιμές και ο "πανικός" στα κοινωνικά δίκτυα αποθάρρυναν πολλούς τουρίστες από το Κοσσυφοπέδιο. Ακόμη, η πτώση της αξίας του ευρώ είχε αρνητικό αντίκτυπο, καθώς οι τουρίστες παίρνουν πλέον λιγότερα χρήματα σε λεκ για τα ευρώ τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: