Για εγκατάλειψη του κόμματος κατηγορούν τον Κίτσο στελέχη του MEGA

17/09/24, 14:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Newsroom

Στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ οδεύει το (αυτοαποκαλούμενο) μειονοτικό κόμμα MEGA. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Χιμάρα, ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην δήμαρχος Φοινικαίων, Χριστάκης Κίτσος, διορίστηκε στη θέση του Βαγγέλη Τάβου περιφερειάρχης Αυλώνας. Πριν περίπου ενάμιση χρόνο, με περίεργες και μη διαφανείς διαδικασίες, είχε αποφασιστεί να μην διεκδικήσει ξανά την θέση του δημάρχου ο ίδιος, παρόλο που κατείχε ήδη το αξίωμα. Όταν τα όργανα του κόμματος είχαν κληθεί να επιλέξουν τον έναν από τους τρείς υποψήφιους της αρεσκείας τους για υποψήφιο δήμαρχο στις εκλογές του 2023, ο Κίτσος κατετάγη δεύτερος και ο Τσιάκουλης τρίτος. Παρόλα αυτά με διαταγή του πραγματικού αφεντικού του κόμματος, Έντι Ράμα, το χρίσμα δόθηκε στον νυν δήμαρχο Φοινικαίων Ρωμαίο Τσιάκουλη, κάνοντας έτσι κουρελόχαρτο το καταστατικό και γράφοντας την βούληση των μέλλων του κόμματος στα παλιά τους υποδήματα.

Σήμερα, σε μια προσπάθεια να ζωντανέψει ξανά το κόμμα ενόψει των εθνικών εκλογών του 2025, ο Ρωμαίος Τσιάκουλης μαζί με τον βουλευτή Νίκο Κούρη ανέλαβαν πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση και να δρομολογήσουν διαδικασίες καρατόμησης του Κίτσου από τη θέση του προέδρου. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή που εξέδωσαν, κατηγορούν τον Κίτσο για εγκατάλειψη και αδιαφορία και δεν διστάζουν να επικαλεστούν διατάξεις του καταστατικού του κόμματος για την αντικατάστασή του, εκείνου του καταστατικού που πριν έναν χρόνο καταπάτησαν επειδή έτσι τους εξυπηρετούσε.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Στην έκτακτη συνεδρίασή του της 14 ης Σεπτεμβρίου 2024, που κλήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Κόμματος, βουλευτή Νίκο Κούρη και το μέλος του Προεδρείου, δήμαρχο Φοινίκης Ρωμαίο Τσιάκουλη, το Προεδρείο του Κόμματος «Ελληνική Εθνική Μειονότητα για το Μέλλον» MEGA, εξέφρασε την θεμιτή ανησυχία για τη μακροχρόνια εγκατάλειψη της οργανωτικής και πολιτικής δραστηριότητας από τον εν ενεργεία πρόεδρο και την παρεμπόδιση των νόμιμων διαδικασιών για νέες εκλογές στο Κόμμα με την αρχή «ένα μέλος-μία ψήφος» για τον πρόεδρο του κόμματος και για τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου όπως προβλέπεται στα άρθρα 25 και 34 του Καταστατικού του Κόμματος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και δημοτικοί σύμβουλοι του Κόμματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 35 του καταστατικού αυτού, ο πρόεδρος του κόμματος δεν εκλέγεται περισσότερες από δύο συνεχόμενες φορές, γεγονός που καθιστούσε απαραίτητες τις νέες εκλογές για νέο πρόεδρο και Εθνικό Συμβούλιο προ πολλού.

Παρά τις διαδοχικές προσκλήσεις εκ μέρους του προεδρείου προς τον πρόεδρο προκειμένου να συμμετέχει στις συνεδριάσεις και να ενεργήσει τα απαραίτητα που ορίζει το καταστατικό, ο πρόεδρος του Κόμματος δεν εμφανίστηκε σε καμία συνεδρίαση, ωστόσο από τις 28 Ιανουαρίου 2023 είναι σε ισχύ απόφαση του προεδρείου να γίνουν εκλογές ένα μήνα μετά τη λήξη των αυτοδιοικητικών εκλογών εκλογές του έτους 2023.

Στις συνθήκες αυτές, όπου η ηγεσία του Κόμματος έχει εγκαταλειφθεί από τον Πρόεδρο, το Προεδρείο ομόφωνα συμφώνησε να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο του Κόμματος στις 28 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στο πολιτιστικό κέντρο της Λιβαδειάς για να αποφασίσει:

1. Τον άμεσο καθορισμό και ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγή των εκλογών για τον αρχηγό του κόμματος και για τα μέλη του Εθνικού
Συμβουλίου καθώς και
2. Την έγκριση της οργανωτικής πλατφόρμας εκλογών, που σύμφωνα με το καταστατικό που επρόκειτο να διεξαχθούν ημέρα Κυριακή σε όλες τις κομματικές οργανώσεις εντός και εκτός της χώρας.

Το Προεδρείο όρισε επίσης την ομάδα εργασίας που θα ετοιμάσει τα απαραίτητα υλικά για την ομαλή εξέλιξη της συνεδρίασης του Εθνικού.

Συμβουλίου και κάνει έκκληση για άλλη μια φορά στον πρόεδρο να συμμετέχει και να διευκολύνει τις διαδικασίες για την επιτυχή αποπεράτωση των δημοκρατικών διαδικασιών, όπως ορίζει το καταστατικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: