Το ευρώ πλησιάζει το όριο των 99 λεκ

17/09/24, 18:26
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

​Το ευρώ συνεχίζει να υποχωρεί στην ισοτιμία του έναντι του λεκ, πλησιάζοντας το όριο των 99 λεκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το ευρώ αντάλλαξε στα 99,28 λεκ, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Η πτώση του ευρώ σε ετήσια βάση έχει φτάσει το 6,7%. Οι συναλλαγματικοί πράκτορες αναφέρουν μειωμένη ζήτηση για ευρώ τις τελευταίες ημέρες.

Το δολάριο ΗΠΑ επίσης υποχώρησε, φτάνοντας τα 89,12 λεκ, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Η Τράπεζα της Αλβανίας κατάφερε να κρατήσει την ισοτιμία του ευρώ πάνω από τα 100 λεκ μέχρι τον Αύγουστο, αλλά μετά την απόσυρσή της, η πτώση του ευρώ συνεχίστηκε, ακολουθώντας την τάση των τελευταίων ετών.

Η πτώση του ευρώ οφείλεται κυρίως στην αυξημένη προσφορά του στην αγορά, λόγω του τουρισμού και των ξένων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα των ακινήτων και των χρεογράφων του αλβανικού δημοσίου. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 749 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την περίοδο, με αύξηση 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, η αλβανική κυβέρνηση ακολουθεί δημοσιονομική πολιτική που ενισχύει το λεκ, μειώνοντας την προσφορά του στην αγορά. Στο τέλος Ιουλίου, το δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε τα 55 δισ. λεκ, αυξημένο κατά 22% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η ενίσχυση του λεκ έχει συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού και του δημόσιου χρέους σε ξένο νόμισμα, ενώ έχει ωφελήσει επιχειρήσεις με έσοδα σε λεκ και δαπάνες σε ξένο νόμισμα, όπως η αλβανική κυβέρνηση και οι εισαγωγείς. Ωστόσο, οι εξαγωγείς έχουν πληγεί από την ισχυρή ισοτιμία του λεκ, ενώ έχει ασκηθεί πίεση στις τιμές των ακινήτων και μειώθηκε η αξία των αποταμιεύσεων σε ξένο νόμισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: