Η Αλβανία αναβάλλει για το 2025 την απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού κρέατος από τη Βραζιλία

17/09/24, 18:32
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού κρέατος από τη Βραζιλία, η οποία σχετίζεται με την ευθυγράμμιση της αλβανικής νομοθεσίας με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναβάλλεται έως το τέλος του 2025.

Οι εταιρείες επεξεργασίας κρέατος στην Αλβανία (όπως οι EHW, KMY, HAKO, FIX, TONA) απέστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Επιχειρήσεων, ζητώντας, εκτός από την κατάργηση του 10% φόρου εισαγωγής, την αναβολή της απαγόρευσης εισαγωγής χοιρινού από τη Βραζιλία. Οι εταιρείες υπογραμμίζουν ότι το χοιρινό κρέας αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή τους και η τοπική αγορά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι η Βραζιλία ήταν μέχρι σήμερα η κύρια πηγή προμήθειας, καθώς οι τιμές του χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι 35-38% υψηλότερες. Το κλείσιμο των εισαγωγών από τη Βραζιλία θα αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής και τις τιμές των προϊόντων κατά 10-20%.

Η Αλβανία, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ένταξη στην ΕΕ, πρέπει να τροποποιήσει τις εμπορικές της συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Βραζιλία, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ. Ο νέος νόμος για τους επίσημους ελέγχους, που θα εφαρμοστεί το 2025, περιλαμβάνει περιορισμούς στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από χώρες εκτός ΕΕ, που δεν έχουν εγκεκριμένες εγκαταστάσεις εξαγωγής.

Το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι η βελτίωση της αλβανικής νομοθεσίας στοχεύει στην αύξηση των προτύπων ασφάλειας των τροφίμων και στην προστασία της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η αναθεώρηση των συμφωνιών με χώρες εκτός ΕΕ.

Από την άλλη, η Αλβανία θα λάβει τεχνική βοήθεια από την ΕΕ για την αναβάθμιση των προτύπων ασφάλειας τροφίμων, κάτι που θα βοηθήσει τις αλβανικές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSTAT, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, το 28% των εισαγωγών κρέατος στην Αλβανία προέρχεται από τη Βραζιλία, με τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Ιταλία να ακολουθούν.

Αιγοπρόβατα από τη Βραζιλία «στραγγαλίζουν» τους Αλβανούς κτηνοτρόφους - Οι εκκλήσεις των αγροτών να μειωθούν οι εισαγωγές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: