Αλβανία: Πτώση κατά 15% στις εξαγωγές - Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη συρρίκνωση τους;

18/09/24, 11:01
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Οι εξαγωγές στην Αλβανία συνέχισαν να καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις και τον Αύγουστο, με όλες τις κατηγορίες να παρουσιάζουν πτώση. Οι διεθνείς πιέσεις, η υποτίμηση του ευρώ, το αυξημένο κόστος, ιδίως το κόστος εργασίας, καθώς και οι δυσμενείς διεθνείς συνθήκες επηρεάζουν αρνητικά τις πωλήσεις προς το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSTAT, οι εξαγωγές αγαθών τον Αύγουστο του 2024 ανήλθαν σε 22 δισ. λεκ, σημειώνοντας πτώση 18,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και 32,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024. 

Η πτωτική τάση επιταχύνθηκε, καθώς η συρρίκνωση των εξαγωγών αυξήθηκε σε σύγκριση με το 12% τον Ιούλιο και το 8,9% τον Ιούνιο. Στους προηγούμενους μήνες, παρατηρήθηκε αντίστοιχη πορεία, με ετήσια μείωση 12,4% τον Μάιο και αύξηση μόνο τον Απρίλιο κατά 1,8%.

Τον Αύγουστο, η πτώση επηρεάστηκε κυρίως από τον τομέα των «Ορυκτών, καυσίμων και ενέργειας», την «Κλωστοϋφαντουργία και τα υποδήματα» και τα «Οικοδομικά υλικά και μέταλλα». Η συρρίκνωση συνεχίστηκε για όγδοο μήνα, με τις συνολικές εξαγωγές να φτάνουν τα 255 δισ. λεκ, μειωμένες κατά 14,9% σε ετήσια βάση.

Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, ειδικά στον τομέα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων, που αποτελούν σημαντικό εξαγωγικό κλάδο. Τον Αύγουστο, οι εξαγωγές στον τομέα αυτό μειώθηκαν κατά 17,2%, ενώ η μείωση για το οκτάμηνο έφτασε το 17,8%.

Οι εξαγωγείς εκφράζουν ανησυχία για την παρατεταμένη ύφεση, η οποία οφείλεται στο αυξημένο κόστος, τη μείωση των παραγγελιών και την υποτίμηση του ευρώ, που μειώνει τα έσοδά τους. Πολλές εταιρείες κλείνουν, ενώ δεν φαίνεται άμεση ανάκαμψη, λόγω της αδύναμης διεθνούς ζήτησης και της μείωσης της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης, ο τομέας των «Ορυκτών, καυσίμων και ενέργειας» καταγράφει πτώση 31,5% τον Αύγουστο, επηρεαζόμενος από τις επιδόσεις της Bankers Petroleum και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η μείωση για το οκτάμηνο ανήλθε στο 27,6%.

Στον τομέα των «Οικοδομικών υλικών και μετάλλων», η πτώση ήταν 16% τον Αύγουστο, μετά από άνοδο τον Ιούλιο, και 9,2% για το οκτάμηνο. Η Kurum, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα, ανακοίνωσε διακοπή λειτουργίας λόγω των χαμηλών τιμών.

Η πτώση επιβραδύνθηκε στον τομέα των «Τροφίμων, ποτών και καπνού», όπου η συρρίκνωση περιορίστηκε στο 2,3% τον Αύγουστο, ενώ η ετήσια μείωση έφτασε το 8,8%. Η πτώση των τιμών λόγω υπερπαραγωγής επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές, αν και οι ποσότητες παραμένουν υψηλές.

Τέλος, ο τομέας των «Μηχανημάτων, εξοπλισμού και ανταλλακτικών» επίσης επηρεάστηκε από την υποτίμηση του ευρώ και το αυξανόμενο κόστος, καταγράφοντας πτώση 1,3% τον Αύγουστο και 7,1% για το οκτάμηνο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: