Αλβανία : Οι επιχειρήσεις των άμεσων καταναλωτικών δανείων σημείωσαν νέο ρεκόρ κερδών το 2023

18/09/24, 15:29
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

​Οι εταιρείες άμεσων καταναλωτικών δανείων στην Αλβανία κατέγραψαν πέρυσι εντυπωσιακά κέρδη. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, οι δύο κορυφαίες εταιρείες στην αγορά, η IuteCredit Albania και η Kredo Finance, παρουσίασαν συνολικά καθαρά κέρδη 1,56 δισ. λεκ, περίπου 15 εκατ. ευρώ. 

Αυτά τα κέρδη αποτελούν ιστορικό ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, η IuteCredit Albania είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 126%, φτάνοντας τα 634 εκατ. λεκ, ενώ η Kredo Finance πέτυχε κέρδη 923 εκατ. λεκ, αυξημένα κατά 22%.

Οι αποδόσεις των δύο εταιρειών ήταν επίσης εξαιρετικά υψηλές, με την Kredo Finance να σημειώνει απόδοση κεφαλαίου 83% και την IuteCredit 43%, ποσοστά πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στο τέλος του έτους, οι δύο εταιρείες είχαν συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων 10,7 δισ. λεκ, αυξημένο κατά 16% από το προηγούμενο έτος. Παρότι τα δάνεια αυτά είναι συχνά βραχυπρόθεσμα και αναχρηματοδοτούνται εντός του έτους, ο όγκος δανεισμού αυξήθηκε σημαντικά.

Η μικροχρηματοδότηση άμεσης πίστωσης, η οποία προσφέρει μικρά δάνεια με γρήγορες διαδικασίες, αναπτύχθηκε ραγδαία στην Αλβανία μετά το 2016. Αν και τα δάνεια αυτά έχουν υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες, προσφέρονται σε άτομα που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα.

Από το 2021, η Τράπεζα της Αλβανίας έχει θέσει όρια στα επιτόκια για τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά τα κέρδη των εταιρειών συνέχισαν να αυξάνονται λόγω της αύξησης του όγκου δανεισμού. Φέτος, η Τράπεζα προγραμματίζει ρυθμιστικές αλλαγές που θα περιορίσουν τη χορήγηση δανείων από αυτά τα ιδρύματα, με στόχο τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική ανάλυση των δανειοληπτών και τον έλεγχο του αριθμού των δανείων που μπορεί να λάβει ένας δανειολήπτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: