Ο BAN ζητάει διαφάνεια για τα τοξικά απόβλητα στην Αλβανία

19/09/24, 15:51
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Ο Οργανισμός Δράσης της Βασιλείας (Basel Action Network - BAN) εκφράζει ανησυχίες ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας μπορεί να παραποιήσει τις αναλύσεις σχετικά με 102 εμπορευματοκιβώτια που πιστεύεται ότι περιέχουν επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία επιστρέφουν στη χώρα μέσω των πλοίων της εταιρείας Maersk. Σε ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Τουρισμού της Αλβανίας, Mirela Kumbaro, ο εκτελεστικός διευθυντής του BAN, Jim Puckett, προτείνει να διεξαχθούν ανοιχτές και διαφανείς δοκιμές στα απόβλητα, προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε επίσης στον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου Αποβλήτων, Luigi Garruto.

Ο Puckett στην επιστολή του ζητάει να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις με διαφάνεια και παρουσία κοινού, κάτι που θεωρεί ότι θα αποδείξει την αξιοπιστία της αλβανικής κυβέρνησης και θα διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι αξιόπιστα και ανεπηρέαστα. Όπως αναφέρεται, αυτή η διαφανής διαδικασία θα βοηθούσε στην αποφυγή θεωριών συνωμοσίας και παρανοήσεων που μπορεί να πλήξουν τη δημόσια εικόνα της χώρας. Προτείνεται, λοιπόν, η δημόσια αποκάλυψη του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που θα έδινε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δρα με υπευθυνότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Η υπόθεση αυτή αφορά 102 εμπορευματοκιβώτια που έφυγαν από το λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία με προορισμό την Ταϊλάνδη, μέσω διαμετακόμισης από δύο πλοία της Maersk. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν επικίνδυνη σκόνη φούρνου (EAF dust), η οποία θεωρείται επικίνδυνο απόβλητο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε τοξικά μέταλλα, όπως μόλυβδος, και οργανικές ενώσεις, όπως διοξίνες και φουράνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BAN, τα απόβλητα αυτά δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ταϊλάνδη χωρίς τη γραπτή συναίνεση των εμπλεκόμενων χωρών, κάτι που δεν συνέβη, καθιστώντας τη μεταφορά αυτή παράνομη.

Ο BAN καλεί την αλβανική κυβέρνηση να εφαρμόσει έναν σαφή και διαφανή τρόπο δειγματοληψίας, ο οποίος θα ξεκινήσει μόλις φτάσουν τα πλοία στο λιμάνι του Δυρραχίου. Η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, την παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών και τη διενέργεια αναλύσεων από ανεξάρτητα εργαστήρια για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, προτείνεται η ανάθεση των δοκιμών σε μια ανεξάρτητη αρχή, όπως ο OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), ή εναλλακτικά, η επιλογή ενός ανεξάρτητου και αναγνωρισμένου συμβούλου από τον ΟΗΕ ή άλλη αξιόπιστη πηγή. Με αυτόν τον τρόπο, η Αλβανία θα μπορούσε να δείξει διεθνώς τη δέσμευσή της για τη διαφάνεια και την τήρηση των περιβαλλοντικών νόμων.

Ο BAN προσφέρει τη βοήθειά του στην αλβανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να διασφαλίσει την ορθή και νόμιμη διαχείριση των αποβλήτων. Με αυτή τη διαφανή προσέγγιση, η Αλβανία θα μπορούσε να αποδείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, και να αποφύγει διεθνείς κατηγορίες για περιβαλλοντική αδιαφορία ή έλλειψη διαφάνειας.

Σιγκαπούρη: Στείλαμε πίσω στην Αλβανία δύο φορτία με τοξικά απόβλητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: