Αλβανία: 160 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς ενέργειας

21/09/24, 05:20
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Την περίοδο 2025-2027, ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς στην Αλβανία σχεδιάζει να επενδύσει 16 δισ. λεκ ή περίπου 160 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς. Τα βασικά έργα που θα αναπτυχθούν τα επόμενα 3 χρόνια βασίζονται στις μελέτες που έχει πραγματοποιήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, το επενδυτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται σε 4 βασικά σημεία. Η ανακατασκευή υφιστάμενων γραμμών με υψηλό ποσοστό απόσβεσης και σημαντική για την ασφάλεια του συστήματος, καθώς και η κατασκευή νέων γραμμών δακτυλίου, αυξάνοντας την ασφάλεια εφοδιασμού είναι 2 από αυτές.

Ομοίως, θα δοθεί έμφαση στην αύξηση της χωρητικότητας φιλοξενίας του δικτύου προκειμένου να υποστηριχθεί η πολιτική διαφοροποίησης των πηγών ηλεκτρικής ενέργειας και η σύνδεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να προστεθούν στο ηλεκτρικό σύστημα. Εν τω μεταξύ, το τέταρτο σημείο του προγράμματος περιλαμβάνει την αποκατάσταση και κατασκευή νέων γραμμών διασύνδεσης, καθιστώντας δυνατή την αύξηση των διασυνοριακών ανταλλαγών, την ασφάλεια και αξιοπιστία της λειτουργίας του δικτύου καθώς και την ποιότητα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έγγραφο διευκρινίζει ότι από τις προγραμματισμένες επενδύσεις 16 δισ. λεκ, περίπου το 27% θα χρηματοδοτηθεί από ξένα funds, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να πραγματοποιηθεί με κονδύλια της ίδιας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: