Αλβανία: Αυξήσεις και στο φόρο εισοδήματος

23/09/24, 11:08
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναθεωρήσει τη φορολόγηση των μισθών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αυξάνοντας το αφορολόγητο όριο και τροποποιώντας τους φορολογικούς συντελεστές. Στόχος είναι, όπως υποστηρίζει, η διευκόλυνση των μεσαίων εισοδημάτων και η αύξηση του ορίου για τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές, όπως αναφέρεται στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική 2024-2027.

Η Αλβανία εισπράττει λιγότερους άμεσους φόρους από εισοδήματα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 40-50% λιγότερο, κυρίως λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών και των απαλλαγών που ισχύουν για επιχειρήσεις και άτομα. Στο πλαίσιο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση θα εστιάσει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση του ορίου για τη δήλωση εισοδημάτων. Θα συσταθεί επίσης ειδική μονάδα για τον έλεγχο των ατόμων με πολύ υψηλά εισοδήματα.

Τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα επηρεάσει τόσο τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και τη φορολογία των μισθών. Η φορολογία της εργασίας είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για την Αλβανία, και η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέμβει για να απλοποιήσει το σύστημα και να μειώσει τις δυσκολίες που προκύπτουν από συγκεκριμένες φορολογικές βάσεις.

Για να αυξήσει τα έσοδα από τη φορολογία των μισθών, η φορολογική διοίκηση θα εντείνει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αναμένονται 7 μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα κατά 4,9 δισ. λεκ.

Οι κύριες προτεραιότητες για την περίοδο 2024-2027 περιλαμβάνουν την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία μισθών και εισφορών κατά 0,18% του ΑΕΠ, την αύξηση της δήλωσης του πραγματικού μισθού για το 16% των εργαζομένων και την ένταξη νέων θέσεων εργασίας στο φορολογικό σύστημα με ποσοστό 5,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: