Νέο ιστορικό χαμηλό για το ευρώ έναντι του λεκ

23/09/24, 17:59
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Αυτή την εβδομάδα, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του λεκ σημείωσε πτώση, πλησιάζοντας τα 99 λεκ. Τη Δευτέρα, το ευρώ ανταλλάχθηκε στα 99,08 λεκ, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Το ευρώ παρέμεινε κάτω από τα 100 λεκ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με πτωτική τάση. Μέσα σε 30 ημέρες, η ισοτιμία υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση έφτασε το 6,9%. Η τελευταία παρέμβαση της Τράπεζας της Αλβανίας έγινε τον Αύγουστο, ενώ έκτοτε η ισοτιμία καθορίζεται μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς. Αν και η ισοτιμία έπεσε κάτω από τα 100 λεκ, η Τράπεζα δεν θεωρεί την κατάσταση ανησυχητική, γι' αυτό και δεν παρεμβαίνει πλέον.

Το δολάριο ΗΠΑ ανταλλάχθηκε στα 89,22 λεκ, πλησιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Η πτώση του ευρώ οφείλεται στην αυξημένη προσφορά του, λόγω των υψηλών τουριστικών εσόδων και των ξένων επενδύσεων, κυρίως στον τομέα των ακινήτων και στα χρεόγραφα της αλβανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, η περιορισμένη κυκλοφορία του λεκ, ενισχυμένη από τη δημοσιονομική πολιτική, συμβάλλει στην άνοδο της αξίας του. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα για τον Αύγουστο του 2024 έφτασε τα 58 δισ. λεκ, αυξημένο κατά 22% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Η ενίσχυση του λεκ μειώνει το κόστος εισαγωγών, περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις και ευνοεί τους εισαγωγείς και τα ταξίδια των Αλβανών στο εξωτερικό. Ωστόσο, πλήττει τις εξαγωγές, μειώνοντας τα έσοδα των εξαγωγέων. Παράλληλα, μειώνεται η αξία των αποταμιεύσεων σε ξένο νόμισμα, ενώ οι δανειολήπτες με δάνεια σε ξένο νόμισμα επωφελούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: