Αλβανία: Πώς θα ψηφίσουν οι μετανάστες για τις βουλευτικές εκλογές του 2025;

23/09/24, 20:35
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Οι εκλογές του 2025 για το Κοινοβούλιο της Αλβανίας φέρνουν μια σημαντική καινοτομία για τους Αλβανούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (KQZ), κάθε Αλβανός πολίτης που επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου ενώ βρίσκεται εκτός Αλβανίας, θα πρέπει να εγγραφεί στη λίστα των εκλογέων εξωτερικού, ακολουθώντας τις καθορισμένες διαδικασίες.

Διαδικασία εγγραφής

Η εγγραφή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εγγραφής (PER). Αυτή η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη δωρεάν τόσο για υπολογιστές όσο και για κινητές συσκευές, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη προσβασιμότητα και ασφάλεια μέσω τριών παραγόντων αυθεντικοποίησης: βιομετρική αναγνώριση προσώπου, προσωρινός κωδικός έξι ψηφίων που θα αποστέλλεται μέσω κινητού και email, και ο Προσωπικός Αριθμός Αναγνώρισης (NID).

Απαιτούμενα έγγραφα και διαδικασίες

Για την εγγραφή τους, οι εκλογείς θα πρέπει να σκανάρουν έγκυρα έγγραφα ταυτότητας όπως διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς και αποδεικτικά που επιβεβαιώνουν την παραμονή τους στο εξωτερικό, όπως πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, λογαριασμοί υπηρεσιών ή μισθωτήρια συμβόλαια. Η διαδικασία εγγραφής μπορεί να ξεκινήσει 120 ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και 68 ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών.

Δημιουργία και ενημέρωση των λιστών εκλογέων

Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς εξωτερικού θα ενσωματωθούν σε μία μοναδική λίστα, η οποία θα καταρτιστεί και θα δημοσιευθεί από την KQZ. Η λίστα αυτή θα ενημερώνεται ξεχωριστά για κάθε εκλογική διαδικασία και θα δημοσιευτεί 63 ημέρες πριν τις εκλογές, με περιθώριο 48 ωρών για τυχόν διορθώσεις ή αιτήσεις εγγραφής.

Διαδικασία ψήφου και έλεγχος ταυτότητας

Μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής τους, οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας. Η ψήφος θα καταγράφεται σε εθνικό επίπεδο και οι εκλογείς εξωτερικού θα υπολογίζονται στην εκλογική τους περιφέρεια εντός της Αλβανίας.

*Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: