Το Κοσσυφοπέδιο κινδυνεύει να αποκλειστεί από τη CEFTA

24/09/24, 10:41
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Γερμανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να αποκλειστεί από τις περιφερειακές εμπορικές πρωτοβουλίες, εάν συνεχίσει να επιμένει στην απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων από τη Σερβία, καθώς παραβιάζει τις αρχές της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA).

Ο Γερμανός απεσταλμένος για τα Βαλκάνια, Μανουέλ Σαραζίν, τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να οδηγηθεί σε περαιτέρω απομόνωση, αν δεν αποσύρει τα μέτρα. Ο ίδιος, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, να άρει την απαγόρευση που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2023. Η απαγόρευση αυτή, σύμφωνα με τον Σαραζίν, εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων στην περιοχή και παρακωλύει τη λειτουργία της CEFTA.

Σε αντάλλαγμα για την άρση της απαγόρευσης, προτάθηκε το Κοσσυφοπέδιο να εκπροσωπείται αυτόνομα στη CEFTA και όχι μέσω του ΟΗΕ (UNMIK), παρόλο που η ονομασία του θα εμφανίζεται ως «Κοσσυφοπέδιο*» με υποσημείωση που παραπέμπει στο ανοιχτό ζήτημα του καθεστώτος του, βάσει της Απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει αντιδράσει επίσημα, αλλά ο εκπρόσωπός της, Περπάριμ Κριεζίου, δήλωσε ότι εργάζονται για να ξεμπλοκάρουν τη συμμετοχή τους στη CEFTA. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κούρτι εξέφρασε την πρόθεση του να συνεργαστεί για νέες συμφωνίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Βερολίνου.

Από την άλλη, η Μιμόζα Κουσάρι-Λίλα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Vetëvendosje, υποστήριξε ότι οι πιέσεις της Γερμανίας προς το Κοσσυφοπέδιο είναι αδικαιολόγητες και δεν συνδέονται τα θέματα ασφάλειας με τα εμπορικά ζητήματα. Ανέφερε επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο επέβαλε την απαγόρευση για λόγους ασφάλειας, μετά την απαγωγή τριών αστυνομικών τον Ιούνιο του 2023.

Το Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να χάσει και την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως το Ταμείο Ανάπτυξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν δεν άρει την απαγόρευση των σερβικών προϊόντων και δεν επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση στον διάλογο με τη Σερβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: