Η Τράπεζα της Αλβανίας έχει αγοράσει 272 εκατ. ευρώ μόνο για τους πρώτους 6 μήνες του έτους

27/09/24, 21:45
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Τράπεζα της Αλβανίας έχει αγοράσει σχεδόν 272 εκατομμύρια ευρώ από την αγορά συναλλάγματος κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους αγοράστηκαν 134,2 εκατομμύρια ευρώ μέσω προγραμματισμένων δημοπρασιών για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ άλλα 137,6 εκατομμύρια ευρώ αγοράστηκαν άμεσα για να αποτραπεί περαιτέρω ενίσχυση του αλβανικού νομίσματος, του λεκ, έναντι του ευρώ.

Η Τράπεζα ξεκίνησε αυτές τις άμεσες παρεμβάσεις τον Μάιο, με κύριο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, καθώς ο πληθωρισμός για το 2024 διατηρήθηκε κάτω από τον στόχο του 3%, φτάνοντας στο 2% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Οι άμεσες αγορές, που στόχευαν στην επιβράδυνση της ενίσχυσης του λεκ, πραγματοποιήθηκαν κυρίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, συνολικού ύψους 80,4 και 57,2 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, η ισοτιμία ευρώ-λεκ θα είχε πέσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Οι παρεμβάσεις της Τράπεζας για τη διατήρηση της ισοτιμίας πάνω από τα 100 λεκ συνεχίστηκαν έως τις αρχές Αυγούστου. Μετά την παύση των παρεμβάσεων, η ισοτιμία του ευρώ έπεσε κάτω από τα 100 λεκ και τον Σεπτέμβριο κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, κλείνοντας την εβδομάδα στα 98,84 λεκ.

Παρά την πτώση, η Τράπεζα της Αλβανίας εκτίμησε ότι η μεταβλητότητα της ισοτιμίας δεν ήταν ανησυχητική, αποφασίζοντας ότι δεν χρειάζεται νέα παρέμβαση. Ωστόσο, οι πιέσεις στο ευρώ συνεχίστηκαν και μετά το καλοκαίρι, γεγονός που δείχνει ότι η εισροή συναλλάγματος δεν οφείλεται μόνο στον τουρισμό, αλλά και στην αύξηση των ξένων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα των ακινήτων.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 43% το πρώτο εξάμηνο του 2024, φτάνοντας τα 181 εκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα της Αλβανίας σκοπεύει να αγοράσει συνολικά 250-330 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους, έχοντας ήδη πετύχει σημαντικό μέρος του στόχου αυτού κατά το πρώτο εξάμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: