Αλβανία: Άφαντες οι επιδοτήσεις για το πετρέλαιο των αγροτών

28/09/24, 16:33
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Ο Έντι Ράμα φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τη γεωργία, καθώς κανείς στην κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την σκληρή δουλειά και τον μόχθο των αγροτών.

Η κεντρική και τοπική εξουσία φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο σε πιθανές διεφθαρμένες πρακτικές με στόχο την κατάχρηση των χρημάτων των φορολογουμένων.

Από την αρχή της χρονιάς, ο Ράμα υποσχέθηκε στους αγρότες ότι θα τους δώσει μια συγκεκριμένη χρηματική ενίσχυση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να καλύψουν τα έξοδα της πετρελαίου, ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και τις καλλιέργειες τους.

Μετά την υπόσχεση αυτή, την άνοιξη, οι αγρότες έσπευσαν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς για να λάβουν την επιδότηση. Ωστόσο, τώρα που η γεωργική σεζόν πλησιάζει στο τέλος της, αποδεικνύεται ότι όλη αυτή η υπόσχεση ήταν μια μεγάλη ψευδαίσθηση, αφού οι αγρότες συνεχίζουν να περιμένουν τα χρήματα, ενώ συχνά αναγκάζονται να πετάνε την παραγωγή τους λόγω έλλειψης αγοραστικής ζήτησης.

Οι αγρότες εξακολουθούν να αγοράζουν πετρέλαιο στην κανονική τιμή της αγοράς, αντί να λαμβάνουν πετρέλαιο χωρίς τον φόρο κατανάλωσης, όπως τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, κανένας από τους αγρότες που συμμετείχαν στη "Σχήμα Εθνικής Επιδότησης 2024" δεν έχει λάβει την επιδότηση για το πετρέλαιο.

Ένας αγρότης δήλωσε: «Κανείς δεν ασχολείται με τη γεωργία. Μια φορά πήραμε πετρέλαιο, αλλά φέτος ακόμα περιμένουμε».

Ο ειδικός στη γεωργία, Ιλίρ Πίλκου, εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκταμιεύσει τα απαραίτητα κονδύλια, αλλά τόνισε ότι η διανομή πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς οι γεωργικές εργασίες δεν μπορούν να περιμένουν.

Το πετρέλαιο χωρίς φόρο κατανάλωσης έχει μέχρι στιγμής διατεθεί μόνο σε συνεταιρισμούς και όχι σε μεμονωμένους αγρότες, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους υπόλοιπους.

Ο Ιλίρ Καπάι, αναπληρωτής διευθυντής του UBT, δήλωσε: «Το πετρέλαιο είναι απαραίτητο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά πρέπει να διανεμηθεί άμεσα, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να υπολογίσουν τα έξοδα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο».

Η καθυστέρηση στην επιδότηση του πετρελαίου αυξάνει το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, ενώ οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές στα προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: