Η ΕΕ υποστηρίζει την Αλβανία στην αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας

Η ΕΕ υποστηρίζει την Αλβανία στην αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας

Στην πόλη της Σκόδρας πραγματοποιήθηκε η τριήμερη συνάντηση "FloodNorthALB", με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 9 ευρωπαϊκές χώρες και την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αλβανίας.

Το "FloodNorthALB" είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας για την πολιτική προστασία στην Αλβανία, εστιάζοντας στις πλημμύρες, ιδίως στην περιοχή της Σκόδρας. Η πεδιάδα της Σκόδρας είναι η πιο πληγείσα περιοχή από πλημμύρες τα τελευταία 15 χρόνια, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την οικονομία των κατοίκων.

Η συνάντηση συνέπεσε με μια σφοδρή κακοκαιρία που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, υπενθυμίζοντας τον κίνδυνο νέων πλημμυρών. Η ειδικός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, Μαριάντζελα Πελίτσια, δήλωσε ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τις αλβανικές αρχές για να βελτιώσει την ετοιμότητα αντιμετώπισης πλημμυρών, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να είναι κρίσιμο για την περιοχή της Σκόδρας.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Λεονάρντ Κύρα, ανέφερε πως εκτός από τη Σκόδρα, περιοχές όπως η Λέζα, το Δυρράχιο, το Μπεράτι και άλλες είναι επίσης ευάλωτες σε πλημμύρες. Παρά τις επενδύσεις στην ενίσχυση των υποδομών και την πρόληψη, όπως τα φράγματα και τα συστήματα προειδοποίησης, η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται ενίσχυση των δυνατοτήτων της για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Παρά τις βελτιώσεις, η Σκόδρα παραμένει η περιοχή με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμυρών στην Αλβανία, κυρίως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των εκροών νερού από τα υδροηλεκτρικά φράγματα στον βορρά της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου