Αλβανία: Δικαστές και εισαγγελείς ανακρίνονται για την υπόθεση «Toyota Yaris»

Αλβανία: Δικαστές και εισαγγελείς ανακρίνονται για την υπόθεση «Toyota Yaris»

Αρκετοί εισαγγελείς και δικαστές από το ΣΠΑΚ και το Ειδικό Δικαστήριο φέρονται να ανακρίνονται στο πλαίσιο της έρευνας Νο 26, στην οποία συνελήφθη ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αυλώνας, Aurel Zarka ο οποίος συμμετείχε και στη σκευωρία της υπόθεσης του Φρέντη Μπελέρη.

Στην ίδια υπόθεση, τρεις επιχειρηματίες, ο Astrit Vladi, η πρώην αξιωματικός των Σοβαρών Εγκλημάτων, Erjona Dautaj, και ο δικηγόρος Radovan Çela, έχουν κηρυχθεί καταζητούμενοι. Η έρευνα αυτή, η οποία αφορά την ανάκριση δικαστών και εισαγγελέων, διενεργείται από τον εισαγγελέα του ΣΠΑΚ, Κλόντιαν Μπράχο, και περιλαμβάνει άτομα από την Εισαγγελία των Τιράνων και της Αυλώνας.

Το ΣΠΑΚ ξεκίνησε εσωτερικές επαληθεύσεις, καθώς αποκαλύφθηκε σειρά συνομιλιών στον «Sky Enchro», όπου τρίτοι ισχυρίστηκαν ότι πλήρωσαν χρήματα σε δικαστές και εισαγγελείς για να λύσουν προβλήματα με το δικαστικό σύστημα. Οι μαρτυρίες αυτές, μαζί με τις συνομιλίες και άλλα στοιχεία, εξετάζονται από τον εισαγγελέα Μπράχο, ο οποίος αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα για τους συναδέλφους του. Η έρευνα παρακολουθείται επίσης από τις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς ο φάκελος ξεκίνησε με τη βοήθεια πληροφοριών από τον κωδικό «Sky», που έφτασε από τη βελγική δικαιοσύνη στην Αλβανία.

Οι Βέλγοι εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι η αποτυχία της έρευνας για την υπόθεση «Toyota Yaris», όπου κατασχέθηκαν 3,4 εκατομμύρια ευρώ, οφειλόταν σε λάθη και διαφθορά υψηλόβαθμων στελεχών της εισαγγελίας και του δικαστικού σώματος στην Αλβανία. Στις 19 Οκτωβρίου 2021, ο Έλβις Βλάντι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 6 μηνών για μη δήλωση εισοδήματος στα σύνορα, αλλά λόγω συντομευμένης δίκης, η ποινή του μειώθηκε σε 1 έτος. Στην ίδια υπόθεση, ο Αγκίμ Τσέκα καταδικάστηκε σε 2 χρόνια και 4 μήνες φυλάκιση για παράνομη οπλοκατοχή, ενώ οι κατηγορίες κατά των Άλφρεντ Βλάντι, Άλμπαν Μολαϊμέρι, Έντουαρτ Κάνι και του γιου του, Κλέβι Τσάνι, απορρίφθηκαν από τον δικαστή των Τιράνων, Μιγκένα Λάσκα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου