Οι κατασκευές στην Αλβανία, πλέον μια επικίνδυνη «φούσκα» για την οικονομία

29/09/24, 16:21
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Το 2023 φαίνεται να έδωσε ενδείξεις ότι ο κύκλος της δεύτερης φάσης του κατασκευαστικού τομέα πλησιάζει στην κορύφωσή του. Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται ραγδαία, κάτι που έχει περιορίσει τη ζήτηση. Στο κέντρο της πόλης, οι τιμές για διαμερίσματα κυμαίνονται μεταξύ 4.000-6.000 ευρώ/τ.μ., ενώ σε περιοχές κοντά στην κεντρική ζώνη έχουν φτάσει τα 2.000-2.500 ευρώ/τ.μ. Αυτή η αύξηση τιμών στο κέντρο οδήγησε πολλούς αγοραστές να στραφούν προς τις πιο προσιτές περιφέρειες, προκαλώντας νέα αύξηση τιμών σε αυτές τις περιοχές, με την ελάχιστη τιμή διαμερισμάτων να φτάνει τα 1.000-1.200 ευρώ/τ.μ.

Ο τομέας των ακινήτων στην περιοχή έχει περάσει από δύο σημαντικούς κύκλους ανάπτυξης. Ο πρώτος ξεκίνησε μετά το 1997, με την αυξημένη ζήτηση λόγω εσωτερικής μετανάστευσης, κυρίως προς την πρωτεύουσα. Μέχρι το 2005, ο κατασκευαστικός τομέας έφτασε στο 15% του ΑΕΠ, αλλά η αύξηση των τιμών και η οικονομική κρίση του 2008 προκάλεσαν πτώση, μειώνοντας τη συνεισφορά στο ΑΕΠ κάτω από το 9% μέχρι το 2014.

Από το 2015, ο τομέας άρχισε να ανακάμπτει, με τις τιμές να διπλασιάζονται, και το 2023 ο κατασκευαστικός τομέας έφτασε ξανά στο 10% του ΑΕΠ, με αξία περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εισροή "ανεπίσημων" κεφαλαίων είχε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα, αλλά πρόσφατες έρευνες από τις αρχές έχουν περιορίσει αυτήν τη ροή χρημάτων. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των συναλλαγών ακινήτων μειώθηκε κατά 5,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με έντονη πτώση να σημειώνεται και στην πρωτεύουσα, όπου οι συναλλαγές μειώθηκαν κατά 20%.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ζήτηση από ξένους αγοραστές για ακίνητα μειώνεται, ενώ οι τιμές στις παραθαλάσσιες περιοχές αυξάνονται ραγδαία, με κάποιες να αγγίζουν τα 4.000 ευρώ/τ.μ. Η υπερπροσφορά κατοικιών και οι αλλαγές στη δημογραφική κατάσταση δεν ευνοούν περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, καθώς η χώρα έχει χάσει σημαντικό μέρος του πληθυσμού της τα τελευταία χρόνια.

Παρότι η ζήτηση φαίνεται να μειώνεται, οι κατασκευαστικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν σε νέα έργα. Το 2022 εκδόθηκαν άδειες για την κατασκευή 1,8 εκατομμυρίων τ.μ., ενώ πολλά μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων πύργων ύψους έως και 100 ορόφων.

Ο τομέας ακινήτων και κατασκευών βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Από τη μία, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ από την άλλη, η ζήτηση μειώνεται λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και της πληθυσμιακής συρρίκνωσης. Παρά τις προκλήσεις, οι κατασκευαστές δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: