Αλβανία: Πόσες διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών σημειώθηκαν για τους πρώτους επτά μήνες του 2024;

29/09/24, 16:27
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κύριους κινητήρες της οικονομίας στο μέλλον, η Αλβανία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να φτάσει τα επίπεδα των γειτονικών χωρών. Σύμφωνα με στοιχεία από τη EUROSTAT, κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους η χώρα κατέγραψε περίπου 3,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών, μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό δείχνει ότι η Αλβανία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ως τουριστικός προορισμός.

Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε αυτά τα στοιχεία με άλλες χώρες της περιοχής, παρατηρούμε ότι η Αλβανία ξεπερνά μόνο τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, που κατέγραψαν 1,2 και 2,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις αντίστοιχα. Αντίθετα, χώρες όπως η Κροατία και η Σερβία έχουν πολύ υψηλότερα νούμερα, με την Κροατία να φτάνει τα 5 εκατομμύρια και τη Σερβία τα 7,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Κατά μέσο όρο, ένας ξένος τουρίστας στην Αλβανία μένει περίπου 2,4 ημέρες. Συνολικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, στις χώρες της ΕΕ καταγράφηκαν 780,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, μια ελαφρά αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Περίπου οι μισές από αυτές τις διανυκτερεύσεις (49%) αφορούσαν ξένους επισκέπτες. Οι περισσότερες διανυκτερεύσεις από ξένους καταγράφηκαν σε χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Κροατία, με ποσοστά πάνω από 90%.

Παρότι η Αλβανία σημειώνει πρόοδο στον τομέα του τουρισμού, παραμένει πίσω σε σύγκριση με τη Σερβία και την Κροατία, οι οποίες προσελκύουν περισσότερους ξένους επισκέπτες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: