Η Αλβανία παραμένει στις χώρες με την ακριβότερη τιμή πετρελαίου στον κόσμο

29/09/24, 20:36
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Αλβανία κατέχει την πρώτη θέση στα Βαλκάνια, την πέμπτη στην Ευρώπη και την όγδοη παγκοσμίως όσον αφορά τις υψηλές τιμές καυσίμων. Σύμφωνα με την πλατφόρμα “Global Petrol Prices”, η τιμή της βενζίνης στη χώρα είναι 1,98 δολάρια ανά λίτρο, ξεπερνώντας ακόμα και τη Σιγκαπούρη, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πάνω από 85.000 δολάρια.

Το Χονγκ Κονγκ είναι το μέρος με την ακριβότερη βενζίνη, στα 3,14 δολάρια ανά λίτρο, ενώ ακολουθούν το Μονακό και χώρες της Κεντρικής Αφρικής.

Η ειδικός σε θέματα οικονομίας, Μικέλα Κιάφα, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο οι αρχές να παρέμβουν για να περιορίσουν τα ολιγοπώλια, προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο λογικές τιμές για τους πολίτες.

Κάθε λίτρο καυσίμου που πωλείται αποτελείται από την τιμή αγοράς του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και τους φόρους που επιβάλλονται από την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου στο χρηματιστήριο Platts έχει μειωθεί στα 667 δολάρια ανά τόνο, από 713 δολάρια στην αρχή του μήνα, η τιμή του καυσίμου παραμένει υψηλή.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ισοτιμία του δολαρίου, το οποίο έχει υποχωρήσει σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας. Ωστόσο, ο αναλυτής Στάφα εξηγεί ότι η αυξανόμενη ζήτηση για καύσιμα κρατά τις τιμές ψηλά.

Επιπλέον, οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στην Αλβανία σε κάθε λίτρο καυσίμου αντιπροσωπεύουν πάνω από το 62% της τελικής τιμής, κάτι που ενισχύει την αίσθηση των υψηλών τιμών για τους καταναλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: