Ο αποτεφρωτήρας των Τιράνων «έκαψε» πάνω από 10 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους

30/09/24, 10:52
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

​Οι κρατικές πληρωμές από τη Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου του Υπουργείου Οικονομικών προς την εταιρεία Integrated Energy BV SPV, η οποία έχει συμβληθεί από την αλβανική κυβέρνηση για την κατασκευή ενός αποτεφρωτήρα απορριμμάτων στα Τίρανα, συνεχίζονται.

Από την αρχή του Ιανουαρίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Open Data Albania (συναλλαγές θησαυροφυλακίου), ο προϋπολογισμός του 2024 κατέβαλε στην εταιρεία Integrated το ποσό των 1.041.300.047 λεκ (περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληρωμές προς τον αποτεφρωτήρα εντείνονται. Μέχρι τις 24 Ιουλίου είχαν καταβληθεί 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα σε 40 μέρες καταβλήθηκαν άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότηση του κράτους για το έργο σε πάνω από 7,2 δισεκατομμύρια λεκ (72 εκατομμύρια ευρώ).

Όπως δείχνουν τα αναλυτικά τιμολόγια του θησαυροφυλακίου, οι πληρωμές πραγματοποιούνται προς την εταιρεία Integrated, η οποία βρίσκεται υπό κρατική διαχείριση λόγω κατηγοριών διαφθοράς από το SPAK (Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς).

Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες για τον αποτεφρωτήρα δεν έχουν ξεκινήσει, συνεχίζονται οι πληρωμές για την κατασκευή του, δημιουργώντας υλική και ηθική ζημία στους Αλβανούς φορολογούμενους. Χαρακτηριστικά, στις 28 Αυγούστου, ο Δήμος Τιράνων κατέβαλε 145 εκατομμύρια λεκ σε μια ημέρα προς την Integrated για υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων.

Η υπόθεση του αποτεφρωτήρα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς, με αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους να έχουν φυλακιστεί.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία για το 2022, η εταιρεία Integrated Energy BV SPV κατέγραψε κέρδη 685 εκατομμυρίων λεκ, με περιθώριο κέρδους προ φόρων 41%, ενώ το 2021 ήταν 48%.

Παράλληλα, η μεταφορά αποβλήτων από την Καβάγια και το Δυρράχιο προς τα Τίρανα επιβαρύνει σημαντικά τους παράκτιους δήμους, καθώς δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για υπηρεσίες καθαριότητας, χωρίς να διαφαίνεται κάποια νέα λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας.

Ο αποτεφρωτήρας των Τιράνων διαχειρίζεται επί του παρόντος από την Υπηρεσία Διαχείρισης Κατασχεθέντων Περιουσιακών Στοιχείων, η οποία δεν έχει ακόμη υποβάλει τον ισολογισμό της εταιρείας για το 2023, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες έχουν παρέλθει.

Έρευνες για το αποτεφρωτήριο των Τιράνων αποκάλυψαν σχέδιο ξεπλύματος άνω των 20 εκατ. ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: