Γιατί ερευνώνται τα έργα του Κούσνερ σε Αλβανία και Σερβία;

30/09/24, 16:22
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Γιούριτς, δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην έρευνα για τις επενδύσεις του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη χώρα. Σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής», ο Γιούριτς απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν γνώριζε για την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Οικονομικών του Αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τη δραστηριότητα της εταιρείας του Κούσνερ, όταν υπηρετούσε ως πρέσβης στην Ουάσιγκτον.

Αντίθετα, η Αλβανία, όπου ο Κούσνερ σχεδιάζει επίσης επενδύσεις, δεν έχει αντιδράσει ακόμη στην ίδια έρευνα. Οι πιθανές επενδύσεις της εταιρείας Affinity, που ανήκει στον Κούσνερ, στην Αλβανία και τη Σερβία αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης έρευνας του γερουσιαστή Ρον Γουάιντεν για πιθανές πολιτικές επιρροές από ξένες κυβερνήσεις στην οικογένεια Τραμπ.

Η εταιρεία του Κούσνερ ανακοίνωσε φέτος τα σχέδιά της για επενδύσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων και στις δύο χώρες. Αν και στη Σερβία έχει υπογραφεί κυβερνητική συμφωνία, στην Αλβανία υπάρχει μόνο "ένδειξη ενδιαφέροντος". Ο Γουάιντεν εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της εταιρείας κυρίως από επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η έρευνα αφορά το ενδεχόμενο αυτές οι επενδύσεις να προσφέρουν στις ξένες κυβερνήσεις πολιτική επιρροή στην οικογένεια Τραμπ, ειδικά αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί ξανά Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής ζήτησε λεπτομερή στοιχεία από την Affinity για τα επενδυτικά σχέδια και τη χρηματοδότηση, με προθεσμία απάντησης την 9η Οκτωβρίου.

Στην Αλβανία, ο Κούσνερ σχεδιάζει να μετατρέψει το νησί Σάσων στον Αδριατικό σε πολυτελή τουριστικό προορισμό, ενώ ενδιαφέρεται και για την ανάπτυξη ξενοδοχείων και βιλών στην περιοχή Ζβερνέτς. Παρά το ενδιαφέρον, τα σχέδια έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από περιβαλλοντικές οργανώσεις, λόγω ανησυχιών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της Σερβίας, οι επενδύσεις της Affinity περιλαμβάνουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών και οικιστικών υποδομών σε ένα πρώην κυβερνητικό κτίριο που βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 1999. Το συγκεκριμένο έργο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ, καθώς περιλαμβάνει την κατασκευή ενός μνημείου για τα θύματα των βομβαρδισμών, κάτι που ο Γουάιντεν θεωρεί πως μπορεί να παραμορφώσει την ιστορική αλήθεια και να παρουσιάσει το ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενο.

Ο γερουσιαστής εκφράζει ανησυχίες ότι οι επενδύσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ενώ οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Σερβίας δεν έχουν δώσει ακόμη επίσημες απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τις επαφές τους με την εταιρεία του Κούσνερ.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ερευνά τις διασυνδέσεις Αλβανών και Σέρβων αξιωματούχων με τα έργα του Κούσνερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: