Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος έκαψαν καρέκλες έξω από το αλβανικό Κοινοβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ)

30/09/24, 20:23
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Μετά από μια σύντομη περίοδο έξι μηνών ειρήνης μεταξύ Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών, η ατμόσφαιρα στο αλβανικό κοινοβούλιο έγινε ξανά τεταμένη τη Δευτέρα, καθώς οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος διαμαρτυρήθηκαν έντονα μέσα και έξω από την αίθουσα για τη φυλάκιση του συναδέλφου τους, Έρβιν Σαλιάνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκισης για ψευδή καταγγελία από το Εφετείο.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν μπλοκάροντας το βήμα του κοινοβουλίου και στη συνέχεια μετακίνησαν τη διαμαρτυρία τους στον προαύλιο χώρο, όπου έβαλαν φωτιά στις καρέκλες τους.

«Ο Έντι Ράμα έχει καταστρέψει το κοινοβούλιο, εμείς παραδίνουμε τις καρέκλες μας καίγοντάς τες πρώτοι, γιατί δεν είμαστε εδώ για τον εαυτό μας, αλλά για τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, Γκαζμέντ Μπάρδι.

Παρά τη συμβολική αυτή πράξη, ο Μπάρδι διευκρίνισε ότι η καύση των καρεκλών δεν σημαίνει παραίτηση από τα αξιώματα τους, τονίζοντας ότι «δεν θα αποσυρθούν από τον αγώνα».

Η διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης ξεκίνησε μετά την απόφαση του Εφετείου να διατηρήσει την καταδίκη του Σαλιάνι, την οποία οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης θεωρούν πολιτικά υποκινούμενη.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Φλαμούρ Νόκα, δήλωσε πως η δράση τους είναι απάντηση στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του Έντι Ράμα κατά της αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας για παρόμοιες σκηνές στις επόμενες συνεδριάσεις. «Ο Ράμα δεν μπορεί να εξαλείψει την αντιπολίτευση, είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη μαφία και το έγκλημα, είμαστε σε πόλεμο,» τόνισε ο Νόκα, ζητώντας τη δημιουργία μιας τεχνικής κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας διήρκεσε μόλις 20 λεπτά, με την πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ελίσα Σπιροπάλι, να ανακοινώνει το κενό που προέκυψε από τη λήξη της θητείας του Σαλιάνι και να ενημερώνει την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

«Το κοινοβούλιο της Αλβανίας δεν έχει καμία σχέση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, είτε πρόκειται για τους δικούς μας υπουργούς είτε για τους δικούς σας,» δήλωσε η Σπιροπάλι, προειδοποιώντας για πειθαρχικά μέτρα κατά των βουλευτών που παραβίασαν τον κανονισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: