Αλβανία: Εξονυχιστικός φορολογικός έλεγχος για τον τουρισμό

30/09/24, 22:40
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια ανάλυση της απόδοσης του τομέα τουρισμού, με στόχο τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων, την ιεράρχηση τους, καθώς και την αναγνώριση των αιτίων για τις αποκλίσεις στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τη στρατηγική μεσοπρόθεσμων εσόδων 2024-2027, η ανάλυση δεν θα περιοριστεί μόνο στους φορολογούμενους που δραστηριοποιούνται σε καταλύματα και υπηρεσίες εστίασης, αλλά θα περιλαμβάνει επίσης φορολογούμενους που παρέχουν υπηρεσίες παραλιών, αστικές και υπεραστικές μεταφορές, ενοικίαση αυτοκινήτων και υδάτινων μέσων, τουριστικές υπηρεσίες κ.ά.

Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νέου νόμου «Για τον Τουρισμό», κυρίως σε θέματα που αφορούν την εγγραφή στις αρμόδιες αρχές και τη δήλωση των εσόδων του τομέα.

Η συνεργασία με άλλους φορείς, όπως η Εθνική Υπηρεσία Ακτογραμμής και οι Δήμοι σε τουριστικές περιοχές, θα είναι ένας ακόμη στόχος της φορολογικής διοίκησης.

Βάσει των αναλύσεων αυτών, η φορολογική διοίκηση θα καταρτίσει ετήσια σχέδια δράσης ειδικά για τον τομέα του τουρισμού (καταλύματα, εστιατόρια, αγροτουρισμός, υπηρεσίες παραλιών, μεταφορές κ.ά.), με βασική προτεραιότητα τον ΦΠΑ, αλλά και τη φορολογία εισοδήματος και τις δηλώσεις εργαζομένων.

Τα δεδομένα που παράγονται σε πραγματικό χρόνο από το σύστημα φορολογικής καταγραφής θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των φορολογουμένων που δεν συμμορφώνονται, ενώ θα αξιοποιηθούν και πληροφορίες από τρίτους ή δημόσιες πηγές (διαδίκτυο, μέσα ενημέρωσης) για την επίτευξη των στόχων της φορολογικής διοίκησης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: