Αλβανία: Υπέβαλε αίτημα στην UNESCO για την ένταξη του Αώου στα παγκόσμια φυσικά μνημεία

01/10/24, 17:25
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Αλβανία υπέβαλε τη Δευτέρα αίτημα στην UNESCO για την ένταξη του Εθνικού Πάρκου του ποταμού Αώου στα παγκόσμια φυσικά μνημεία, στο Αώου του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα».

Η αίτηση αναμένεται να εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.

Ο ποταμός Αώος (Vjosa στα αλβανικά), γνωστός ως ένας από τους τελευταίους άγριους ποταμούς στην Ευρώπη, ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο από την αλβανική κυβέρνηση τον Μάρτιο του περασμένου έτους, έπειτα από πολυετείς προσπάθειες εγχώριων και διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία του από την κατασκευή φραγμάτων υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Μιρέλα Κουμπάρο, δήλωσε ότι ο φάκελος που κατατέθηκε αποτελεί αποτέλεσμα καλής συνεργασίας μεταξύ των αλβανικών αρχών και των ειδικών της UNESCO και της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης. Παράλληλα, συνδέεται με την έγκριση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Επισκεπτών του Αώου.

Ο ποταμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Αλβανίας, με ιδιαίτερα υψηλές υδατικές ροές. Με μήκος 272 χιλιομέτρων, ξεκινά από τα όρη της Πίνδου και διασχίζει την αλβανική επικράτεια μέχρι να καταλήξει στην Αδριατική Θάλασσα.

Ωστόσο, η κατώτερη περιοχή του ποταμού συνεχίζει να απειλείται από έργα που προορίζονται για μαζικό τουρισμό.

Περίπου 40 Αλβανοί και ξένοι επιστήμονες ζήτησαν τον Απρίλιο από την αλβανική κυβέρνηση να εντάξει το Δέλτα του ποταμού στο Εθνικό Πάρκο και να σταματήσει τα σχέδια για έργα μαζικού τουρισμού.

Τα κυβερνητικά σχέδια στην Αλβανία για θέρετρα στο δέλτα του Αώου δημιουργούν περιβαλλοντικές ανησυχίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: