Ιταλία: Εγκρίνεται η συνταξιοδοτική συμφωνία με την Αλβανία - 500.000 οι επωφελούμενοι

03/10/24, 19:36
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Οι Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας ενέκριναν πρόσφατα τη συμφωνία για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, καθώς και τις τροποποιήσεις για τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Etjen Xhafaj, το μόνο που απομένει τώρα είναι η ψηφοφορία στην ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, η οποία θα ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν στην Ιταλία.

«Η συμφωνία εγκρίθηκε από τις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στις δύο ιταλικές νομοθετικές σωμάτες, και το τελευταίο βήμα είναι η ψηφοφορία στην ολομέλεια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία, τόσο από την ιταλική πλευρά όσο και από την κοινότητα των Αλβανοϊταλών», δήλωσε ο Xhafaj.

Με τη συμφωνία αυτή, οι Αλβανοί που διαμένουν στην Ιταλία θα μπορούν να επωφεληθούν από το γενικό υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για συντάξεις αναπηρίας, γήρατος και οικογενειακές παροχές. Επιπλέον, θα καλύπτονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως τεχνίτες, έμποροι, αγρότες, καθώς και οι ασθενείς.

Μετά την 6η Ιουλίου, όσοι Αλβανοί βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση τόσο στον ιταλικό όσο και στον αλβανικό ασφαλιστικό φορέα για να μπορέσουν να λάβουν συντάξεις από αμφότερες τις χώρες, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 Αλβανοί θα επωφεληθούν από αυτή τη συμφωνία, ενώ 4.000 Ιταλοί πολίτες θα μπορούν να λάβουν σύνταξη στην Αλβανία.

Επίσης, όσοι Αλβανοί έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2024, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να επωφεληθούν από τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη νέα αυτή συμφωνία.

Για να λάβει κάποιος σύνταξη στην Ιταλία, απαιτούνται 20 χρόνια εργασίας, ενώ στην Αλβανία αρκούν 15 χρόνια. Μέχρι σήμερα, η Αλβανία έχει υπογράψει παρόμοιες συνταξιοδοτικές συμφωνίες με 17 χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: