Αλβανία: Η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά για ποιον;

04/10/24, 16:23
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Οι αλβανικές οικογένειες μείωσαν και πάλι τα έξοδά τους τον περασμένο χρόνο, μειώνοντας τον πραγματικό τους καταναλωτισμό κατά περισσότερο από 1% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT. Η μέση αλβανική οικογένεια, αποτελούμενη από 3,7 άτομα, ξόδεψε περίπου 91.675 λεκ τον μήνα το 2023. Αν και το ποσό αυτό φαίνεται να είναι αυξημένο κατά 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η αύξηση του πληθωρισμού, που έφτασε το 4,8%, δείχνει ότι στην πραγματικότητα οι οικογένειες περιόρισαν τον πραγματικό τους καταναλωτισμό κατά 1,1%.

Αυτή η συνεχής μείωση της κατανάλωσης φαίνεται να δημιουργεί μια αντιφατική εικόνα, καθώς ενώ η οικονομία αναπτύσσεται, οι οικογένειες καταναλώνουν λιγότερο. Αν και το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3,94% σε πραγματικούς όρους, η οικονομική ανάπτυξη δεν φαίνεται να ωφελεί τις περισσότερες οικογένειες, καθώς τα οφέλη κατανέμονται σε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.

Αυτό το φαινόμενο εξηγείται από τη φύση της οικονομικής ανάπτυξης, που προέρχεται κυρίως από δύο τομείς: την οικοδομή και τον τουρισμό. Η ανάπτυξη στον τουρισμό, ωστόσο, δεν αποφέρει σημαντικά κέρδη, καθώς οι τουρίστες ξοδεύουν σχετικά λίγα και οι δαπάνες τους καλύπτονται κυρίως από εισαγωγές, ενώ η εγχώρια γεωργική παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Επομένως, ενώ η Αλβανία εμφανίζει θεωρητικά οικονομική ανάπτυξη, αυτή δεν αντανακλάται στις καθημερινές δαπάνες των περισσότερων οικογενειών. Οι οικονομικές ωφέλειες κατευθύνονται κυρίως προς μια μικρή ομάδα προνομιούχων, με τον υπόλοιπο πληθυσμό να συνεχίζει να περιορίζει τα έξοδά του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: