Πόσο έχει εισχωρήσει το έγκλημα στην αλβανική αστυνομία;

04/10/24, 19:56
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

​Η Αλβανία απέκτησε νέο αρχηγό στην Αστυνομία του Κράτους μετά την παραίτηση του προηγούμενου, Μουχάμετ Ρουμπουλάκου, ο οποίος είχε υπηρετήσει σχεδόν δύο χρόνια. Η Αστυνομία βρίσκεται σε δύσκολη περίοδο, καθώς το κύρος της έχει πληγεί λόγω της σύλληψης και καταδίκης αρκετών υψηλόβαθμων αξιωματικών για σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με εγκληματικά δίκτυα, της καλλιέργειας ναρκωτικών και του ξεπλύματος χρήματος. Μερικοί αξιωματικοί κατηγορούνται ότι συμμετείχαν άμεσα στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο νέος αρχηγός, Ιλίρ Πρόντα, αντιμετώπισε δυσκολίες ακόμα και πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. Η SPAK (Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος) κατέσχεσε το τηλέφωνό του, μαζί με άλλων στελεχών, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή διαρροή πληροφοριών σε μια επιχείρηση κατά εγκληματικής ομάδας. Παρόλο που ο Πρόντα δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες, τα αποτελέσματα της έρευνας παραμένουν άγνωστα.

Μέλη της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι εγκληματικά δίκτυα μπορούν να επηρεάζουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας προσφέροντάς τους μεγάλα ποσά ως δωροδοκία. Ένα παράδειγμα είναι ο ισχυρισμός του βουλευτή της αντιπολίτευσης, Γκαζμέντ Μπάρδι, ότι ο διευθυντής της αστυνομίας στη Σκόδρα, Εντμόντ Σουλάι, ανέλαβε τη θέση του μετά από αίτημα ενός τοπικού εγκληματία, κατηγορούμενου για δολοφονία. Ο Σουλάι αρνείται τις κατηγορίες και σχεδιάζει να μηνύσει τον Μπάρδι.

Η διαφθορά στην Αστυνομία του Κράτους έγινε πιο εμφανής μετά την πρόσβαση της γαλλικής αστυνομίας σε κρυπτογραφημένα μηνύματα εγκληματιών μέσω των τηλεφώνων SKY/ECC, αποκαλύπτοντας τη σύνδεση δεκάδων εγκληματικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και αλβανικών. Οι έρευνες που βασίστηκαν σε αυτά τα δεδομένα οδήγησαν στη σύλληψη αρκετών αξιωματικών.

Σημαντικές συλλήψεις περιλαμβάνουν τον Ολτιόν Μπίστρι, πρώην επικεφαλής της Ομάδας Επιχειρήσεων, κατηγορούμενο για διαρροή πληροφοριών σε εγκληματικά δίκτυα. Άλλοι συλληφθέντες περιλαμβάνουν τον Αρντίτ Χασανμπεγκάι, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της αστυνομίας της Σκόδρας, τον Χενερίγκερτ Μίτρι, πρώην διευθυντή της αστυνομίας της Λέζας, και τον Αλτίν Μορίνα, πρώην αξιωματικό της RENEA. Όλοι κατηγορούνται για διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως συμμετοχή σε οργανώσεις ναρκωτικών και διαφθορά.

Παράλληλα, αρκετοί άλλοι αξιωματικοί της αστυνομίας βρίσκονται υπό έρευνα ή κατηγορούνται για συνεργασία με εγκληματικά δίκτυα, με αρκετές υποθέσεις να παραμένουν αδιευκρίνιστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: