Στα 12 εκατ. ευρώ το κονδύλι για τις συντάξεις Αλβανίας - Ιταλίας το 2025

04/10/24, 21:43
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας στην Αλβανία, Όλτα Μανιάνι, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας ενέκριναν τροπολογία για τη διάθεση κονδυλίων στο πλαίσιο της επικύρωσης και εφαρμογής της Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας. Η συμφωνία υπογράφηκε στη Ρώμη στις 6 Φεβρουαρίου 2024 και αναμένεται να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Για το 2025 εγκρίθηκε ποσό 12 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προβλέπονται τα εξής κονδύλια για τα επόμενα χρόνια:

Η Μανιάνι διευκρίνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το αλβανικό κοινοβούλιο στις 16 Μαΐου. Η συμφωνία καλύπτει παροχές από το υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και οικογενειακές συντάξεις, καθώς και παροχές ασθενείας, μητρότητας και επιδόματα ανεργίας.

Περισσότεροι από 500.000 Αλβανοί που ζουν στην Ιταλία θα ωφεληθούν άμεσα από τη συμφωνία, ενώ περίπου 4.000 Ιταλοί που διαμένουν στην Αλβανία θα είναι επίσης δικαιούχοι.

Από το 2005 έως σήμερα, η Αλβανία έχει συνάψει διάφορες συμφωνίες στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης με χώρες όπως η Τουρκία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Βόρεια Μακεδονία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Ρουμανία, το Κόσοβο, η Ελβετία και η Κροατία.

Αναμένεται να τεθούν σε ισχύ και οι συμφωνίες με το Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Πολωνία και τη Σερβία. Άλλες χώρες, όπως η Σλοβενία, η Ισπανία, η Δανία, η Μολδαβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την έναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για συμφωνία και με τη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: