Δανειακή φούσκα στην Αλβανία - Η Τράπεζα της Αλβανίας προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους

06/10/24, 16:24
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Το 2024 έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες στην Αλβανία. Ωστόσο, η Τράπεζα της Αλβανίας προτείνει στις εμπορικές τράπεζες να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή στη χορήγηση νέων δανείων, ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος στις μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις. Η αυξημένη ζήτηση για δάνεια αναμένεται να συνεχιστεί, καθιστώντας σημαντικό οι τράπεζες να είναι προσεκτικές για να μην αυξηθούν τα προβληματικά δάνεια.

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε με 1200 νοικοκυριά έδειξε ότι η ικανότητα πληρωμών των οικογενειών έχει επιδεινωθεί, παρόλο που ο κίνδυνος αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει ελεγχόμενος, στο 4,7%.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ο τραπεζικός τομέας χορήγησε συνολικά 182 δισεκατομμύρια λεκ σε δάνεια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 12%. Τα περισσότερα δάνεια χορηγήθηκαν σε ιδιώτες για την αγορά ακινήτων, ενώ οι επιχειρήσεις τα χρησιμοποίησαν κυρίως για επενδύσεις στις δραστηριότητές τους. Η πλειονότητα αυτών των δανείων δόθηκε σε τοπικό νόμισμα, επωφελούμενη από την ενίσχυση της αξίας του λεκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: