WSJ για επενδύσεις Κούσνερ: Η πρόταση συζητήθηκε με τον Ράμα σε ένα καφέ στο Νταβός

06/10/24, 19:40
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Ο Jared Kushner, 43 ετών, εργάζεται αυτή την περίοδο σε ένα έργο αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, διαπραγματευόμενος με την αλβανική κυβέρνηση για την κατασκευή πολυτελών βιλών στο νησί Σαζάνι, πρώην στρατιωτική βάση. Το νησί είναι προστατευόμενη περιοχή, αλλά ένας νέος αλβανικός νόμος επιτρέπει την κατασκευή ξενοδοχείων πέντε αστέρων.

Από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, όπου ήταν σύμβουλος του πεθερού του, πρώην προέδρου Donald Trump, ο Kushner έχει χτίσει μια νέα επιχειρηματική αυτοκρατορία, αξιοποιώντας τις γεωπολιτικές του συνδέσεις. Έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ιδιωτικού του ταμείου από Άραβες ηγέτες, προκαλώντας επικρίσεις τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο και από Δημοκρατικούς.

Στα Βαλκάνια, ο Kushner συνεργάζεται με τους ηγέτες της Αλβανίας και της Σερβίας για επενδύσεις σε ακίνητα, χωρίς να περνάει από δημοπρασίες. Στη Σερβία, σχεδιάζει να αναπτύξει έργο σε ένα μνημείο που αναφέρεται στα θύματα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ το 1999. Η συνεργασία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες για το κατά πόσο αυτός και η οικογένεια Trump θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις σχέσεις τους με παγκόσμιους ηγέτες.

O Jared Kushner, μετά από διακοπές με το γιοτ του το 2021 και μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ανέπτυξε το ενδιαφέρον του για δύο περιοχές στην Αλβανία για επενδύσεις. Αυτές οι περιοχές ήταν το νησί Σαζάνι και μια ιδιωτική έκταση στη χερσόνησο του Ζβερνέτς, δίπλα σε περιοχές όπου ζουν φλαμίνγκο. Η συνάντηση στο Νταβός έπαιξε, λοιπόν, ρόλο στην καθιέρωση της συνεργασίας τους για τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια στην Αλβανία.

Το Σαζάνι προορίζεται για ένα ιδιαίτερα πολυτελές θέρετρο με την υπογραφή της μάρκας "Aman", γνωστής για τα υπερπολυτελή της ξενοδοχεία.

Η αλβανική κυβέρνηση επανεξετάζει τα σχέδια, με τον Ράμα να τα υποστηρίζει ανοιχτά και να περιγράφει τον Kushner ως φίλο του. Μήνες μετά την παρουσίαση των σχεδίων, η Αλβανία άλλαξε νόμο που επιτρέπει την κατασκευή ξενοδοχείων σε προστατευόμενες περιοχές, αρκεί να είναι πέντε αστέρων. Αν και η κυβέρνηση αρνείται ότι ο νόμος σχετίζεται με τον Kushner, η αντιπολίτευση και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεσμών με την οικογένεια Trump.

Ο Ράμα, ωστόσο, επιμένει ότι τα σχέδια αυτά συμβαδίζουν με το όραμά του να μετατρέψει την αλβανική ακτογραμμή σε έναν προορισμό υψηλού επιπέδου τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: