Τίρανα: Διαφθορά και τεράστια κέρδη αμαυρώνουν το πρόσωπο του δημάρχου

07/10/24, 10:56
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Τόσο η κεντρική όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση στην Αλβανία έχουν εμφανίσει σημαντικές αδυναμίες στην υλοποίηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων φέτος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Τιράνων, όπως αποτυπώθηκαν σε αναφορά παρακολούθησης για το πρώτο οκτάμηνο του 2024, από τα 17 δισ. λεκ (170 εκατ. ευρώ) που είχαν προγραμματιστεί για επενδύσεις, υλοποιήθηκαν μόλις 4,6 δισ. λεκ (46 εκατ. ευρώ), δηλαδή μόλις το 25% του σχεδίου.

Διαβάστε και:

Ο Veliaj έδωσε εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματίες που καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια φυλάκιση

Αυτό συμβαίνει ενώ ο Δήμος είχε εισπράξει ρεκόρ εσόδων, κυρίως χάρη στον φόρο υποδομών, από τον οποίο συγκεντρώθηκαν 9,3 δισ. λεκ στο οκτάμηνο, δηλαδή το διπλάσιο του προβλεπόμενου και το 52% των συνολικών εσόδων.

Αναλυτικά, από όλες τις πηγές χρηματοδότησης, η υλοποίηση δαπανών προσωπικού έφτασε στο 82%, οι λειτουργικές δαπάνες στο 57%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μόλις στο 25%.

Όπως εξηγείται στην αναφορά, η χαμηλή απόδοση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση του κόστους για τα υφιστάμενα έργα στον προϋπολογισμό του 2023, λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης κατασκευαστικών έργων, το οποίο έγινε υποχρεωτικό από τον Ιανουάριο του 2024.

Ο αριθμός των εργαζομένων του Δήμου Τιράνων ανήλθε σε 8.377 κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, με ετήσιο κόστος 9,6 δισ. λεκ, δηλαδή περίπου 96 εκατ. ευρώ.

Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο στην κεντρική όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι τοπικές αρχές κατάφεραν να υλοποιήσουν μόλις το 17% του ετήσιου προγράμματος επενδύσεων, δηλαδή από τα 41 δισ. λεκ προϋπολογισμένα, υλοποιήθηκαν μόνο 7,2 δισ. λεκ.

Το προηγούμενο έτος, οι τοπικές αρχές απέτυχαν επίσης στην υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων, καθώς από τα 48 δισ. λεκ που είχαν προγραμματιστεί, επενδύθηκε μόνο το 45%, δηλαδή 26 δισ. λεκ. Από τα 5.228 έργα που είχαν προγραμματιστεί, χρηματοδοτήθηκαν λιγότερα από τα μισά, μόλις 2.546 έργα.

Εν τω μεταξύ, οι δήμοι διατηρούν αχρησιμοποίητα κεφάλαια, ενώ ολόκληρες αγροτικές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν αποπληθυσμό λόγω έλλειψης υποδομών, όπως δρόμοι, υγειονομικές υπηρεσίες και σχολεία.

Ο τουρισμός, που θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη αυτών των περιοχών, δυσκολεύεται να συνδεθεί με τις τοπικές κοινότητες εξαιτίας της ανεπάρκειας βασικών υποδομών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: