ΟΗΕ: Η ρύπανση στην Αλβανία είναι η κύρια αιτία ασθενειών σε παιδιά κάτω των 5 ετών

11/10/24, 19:31
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

​Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Στην Αλβανία οι δρόμοι, βιομηχανία και μέθοδοι θέρμανσης βαραίνουν τον αέρα που αναπνέουμε, κάτι που επιβεβαιώνεται από μελέτες του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα παιδιά στην περιοχή των Βαλκανίων εκτίθενται σε επικίνδυνους ρύπους και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία και την ανάπτυξή τους.

Στα Τίρανα, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως το Ελμπασάνι και η Κορυτσά, τα επίπεδα των επιβλαβών ουσιών στον αέρα συχνά υπερβαίνουν τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: το 2021, 4.600 άνθρωποι στην Αλβανία έχασαν τη ζωή τους πρόωρα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι μόνο στατιστικά δεδομένα – αντικατοπτρίζουν ανθρώπινες ζωές και τις επιπτώσεις που έχει η κακή ποιότητα του αέρα στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Αν και η Αλβανία έχει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, τα προβλήματα παραμένουν σοβαρά. Το σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα είναι ξεπερασμένο και συχνά ανακριβές. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν βασίζονται σε ακριβή δεδομένα, κάτι που πρέπει να αλλάξει επειγόντως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν τη χώρα με προγράμματα που προάγουν την πράσινη κινητικότητα, όπως η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και το εκ νέου πρασίνισμα. Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα δεν είναι απλώς ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά μια συλλογική δέσμευση.

Η ρύπανση του αέρα στην Αλβανία αποτελεί τον κύριο παράγοντα που προκαλεί ασθένειες στα παιδιά κάτω των 5 ετών, σύμφωνα με την Οργάνωση Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των μικρών παιδιών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς τα συστήματα τους είναι πιο ευάλωτα σε επιβλαβείς ρύπους. Σχεδόν όλα τα παιδιά στην περιοχή των Βαλκανίων είναι εκτεθειμένα σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και την υγεία τους, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα και άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: