Τα αστικά λύματα «πνίγουν» την Τεχνητή Λίμνη των Τιράνων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

14/10/24, 22:03
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Τις τελευταίες ημέρες, τα νερά της Τεχνητής Λίμνης στα Τίρανα έχουν παρουσιάσει μια αλλαγή στην όψη τους, με εμφανή μια πράσινη επιφάνεια και μια έντονη μυρωδιά άλγης. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης κυανοβακτηρίων, συγκεκριμένα ενός είδους που είναι γνωστό για την τοξικότητά του και την παρουσία του σε γλυκά νερά. Οι κυανοβακτηριακές ανθίσεις παρατηρούνται συχνά σε νερά που έχουν ρυπανθεί με θρεπτικά συστατικά, όπως φωσφορικά και νιτρικά άλατα, τα οποία προέρχονται από ανεπεξέργαστα αστικά λύματα.

Αυτή η ρύπανση έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ταχεία ανάπτυξη των βακτηρίων, τα οποία σχηματίζουν μεγάλες συγκεντρώσεις στην επιφάνεια του νερού. Η μικροσκοπική ανάλυση του νερού της λίμνης αποκάλυψε την ύπαρξη κυανοβακτηρίων που είναι γνωστά για την ικανότητά τους να παράγουν τοξίνες, επιβαρύνοντας το οικοσύστημα της λίμνης.

Η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει μόνο την αισθητική του τοπίου και την ποιότητα του νερού, αλλά και τη ζωή των οργανισμών που ζουν στη λίμνη. Τα βακτήρια αυτά καταναλώνουν το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό, προκαλώντας υποξικές συνθήκες, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους υδρόβιων οργανισμών, όπως ψάρια και φυτά, και να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην ισορροπία του οικοσυστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: